Redactie GFActueel
Hoe kan het dat er veel vraag is naar onze producten op jaarbasis bezien, maar er geen fatsoenlijke prijs voor kunnen maken?
De winter is onmiskenbaar geëvolueerd in het voorjaar, een revolte was daar niet voor nodig, al moest er tegen de klimaatpessimisten in wel wat langer als de laatste jaren op gewacht worden. Maar tegen deze oerkrachten is niets bestand. Agrariërs ervaren dat dagelijks, dat als je met de natuur werkt je makelijker door het leven komt als dat je er tegen werkt.
Voor ons als witloftelers staat het voorjaar in het teken van perceel en rassenkeuzes voor het nieuwe seizoen wat voor de trek alweer inhoudt dat je vooruit moet kijken tot bijna 2012. Voor wat betreft de rassenkeuzes is het veel moeilijker dan de laatste 10 jaar omdat zich in de proeven toch een aantal rassen manifesteren die de gevestigde orde mogelijk revolutie aan kunnen doen door betere kwaliteit en een hogere pennen productie. Bij de keuze voor een ras telt voor mij vooral een bewezen betrouwbaarheid ook onder afwijkende omstandigheden. Verder zou de teelt geholpen worden door een betere veldopkomst van het zaad nu veelal maar 70%, maar de moderne teelt eist eigenlijk nagenoeg 100% waardoor je met de zaadhoeveelheid ook de diameter van de pennen zou kunnen bepalen.
Voor wat betreft de afzet loopt de witlof wat beter dan de laatste jaren, maar gezien de problemen met de productie om ons heen is de prijsvorming toch weer teleurstellend te noemen als je in een jaar waarin veel meezit toch nog moeite hebt om een fatsoenlijke kostprijs te realiseren. Om dit te veranderen is er revolutie nodig want evolutie heeft ons gebracht waar we nu zijn.
Hoe kan het dat er veel vraag is naar onze producten op jaarbasis bezien, maar er geen fatsoenlijke prijs voor kunnen maken? Waarmee rechtvaardigen onze afzetprofessionals hun vaak ver boven de Balkenende norm liggende salarissen?
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.