18/3 ‘Alleen de nerven blijven staan als we niets tegen duiven doen’

Op dinsdag 16 maart kreeg Jan Lagendijk in Ridderkerk zijn eerste andijvieplanten binnen om ze op 18 maart in de grond te zetten. “Vannacht heb ik ze binnen gereden op een platte wagen, want het heeft hier nog aardig gevroren.”

Niet gek grote planten
Lagendijk start altijd rond half maart met andijvie planten. Het ras is Nuance in 4-centimeter perspotten op een plantafstand van 33x33 centimeter. Die plantafstand gebruikt hij het hele jaar door. Het ras blijft heel lang Nuance, alleen in de herfst komt Allure in beeld. “Dan is Allure aan de onderkant mooier, Nuance blijft dan wat bleek.” Het plantmateriaal ziet er prima uit, “ze zijn niet gek groot, maar het zijn mooie stevige planten.“

Last van duiven
De planten komen onder vliesdoek, dat biedt tevens bescherming tegen duiven. “Rondom ons bedrijf is het natuurgebied. Nee, van hazen of konijnen hebben we al jaren geen last, maar van duiven wel. Als we daar niets tegen doen, dan blijven alleen de nerven staan.” Het doek blijft liggen tot twee weken voor de oogst. “Dan schoffelen we en geven zonodig nog wat kalksalpeter. Dat doen we met een handzaaimachine om de rij. Dan kleuren ze ook mooi bij.”

Zuinig op fosfaat
Tegen onkruid wordt handmatig geschoffeld. “We zitten hier in een natuurgebied en in een grondwaterbeschermingsgebied.” De druk van onkruiden op de kleigrond met 50 procent afslibbare delen valt mee. “Met ploegen krijgen we het er goed onder, met spitten zou de grond toch wat ‘vuiler’ blijven.“ De basisbemesting bestaat uit 1 kilo patentkali en 1 kilo KAS “per Rijnlandse roe. Ik reken nog steeds in die oude eenheid van 16 vierkante meter.” Fosfaat is niet nodig omdat de grond door de jaren heen met stalmest goed op orde is gebracht. “Daar komt in de huidige tijd wel goed van pas. Ik ben er zuinig op.”

Niets meer gefreesd

De afzet van Lagendijk gaat naar vaste afnemers op het terrein van The Greenery in Barendrecht. “Sommige komen het hier ophalen, maar ik rijd er in 10 minuten met de trekker heen. Dat is dus zo gepiept. Sinds ik geen lid meer ben van The Greenery heb ik trouwens geen enkele planting meer hoeven frezen. Er zijn altijd voldoende afnemers voor ons product.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen


Of registreer je om te kunnen reageren.