Misschien begin april toch nog asperges

17/3 ‘Misschien begin april toch nog asperges’

 

De 13 hectare minitunnels bij Rob van de Beucken in Helden staan er sinds een week of twee. “Het beetje zon dat we hebben gehad, hebben die in ieder geval meegekregen.”

Witte kant boven
Op de resterende 11 hectare komt zwartwitte folie komt te liggen en daarvan is inmiddels 3,5 hectare ondergestopt met de witte kant boven. “Met de minitunnels willen we vroeg zijn, maar we willen ook aan het einde van het seizoen nog goede asperges kunnen oogsten en kilo’s kunnen leveren. Daarom leggen we op deze percelen nu de witte kant boven.” De overige 7,5 hectare moet in de loop van de komende drie weken onder folie komen te liggen. Dat gaat tussen de rooiwerkzaamheden van de boomkwekerij door. De rassen onder minitunnels zijn Gijnlim, Grolim en Avalim, alle percelen zijn onverwarmd. Bij de percelen voor verlating gaat het om Backlim.

Niet liggen knoeien
De winterruggen maakte Van de Beucken in november en december, waarna op 4 hectare de ruggen ook al werden klaar gelegd voor de teelt onder minitunnels. Dat kon omdat de grond er geschikt voor was. De rest volgde dit voorjaar, waarvan de laatste een dag of drie geleden. “Het was aan de natte kant, maar we hebben niet liggen knoeien. Wel was er op één perceel sprake van ‘forceren’ om de minitunnels toch te kunnen plaatsen. De ruggen zullen daardoor misschien wat harder opdrogen, maar ik denk dat het wel mee zal vallen.” Aan bemesting doet hij in deze periode niets, dat volgt na het oogstseizoen.

Nog weinig activiteit
Qua activiteit van de planten verwacht Van de Beucken nog weinig. “Er is nog weinig zon geweest. Ik hoop dat de zon de komende weken volop zal schijnen, dan zullen de bodemtemperaturen wel snel oplopen. Misschien dat we dan toch nog begin april in de asperges zitten.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

 

Of registreer je om te kunnen reageren.