265 bekeken

12/3 ‘De planten staan er nog niet happy bij’

Gert Smits in De Heurne teelt prei, bloemkool, savooiekool en spitskool. Prei is het belangrijkste gewas. “Dat zou het in ieder geval wel moeten zijn”, reageert hij met een verwijzing naar de soms stroeve marktomstandigheden.

Niets kapot gevroren
Stroef slaat in deze periode in ieder geval op de kwaliteit, want die is matig. Niet zo zeer vanwege de temperatuurschommelingen, als wel vanwege de aanhoudende vorst. “Het is gewoon te koud geweest. Toch is er niets kapot gevroren, in tegenstelling tot vorig jaar.” Hij vervolgt: “We zitten hier ook in een van de koudste hoeken van Nederland. Je merkt dat vaak met de vroegste prei. In vergelijking met collega’s uit Limburg zijn we altijd wel 4 à 5 dagen later.” Momenteel wordt dagelijks geleverd. “We moeten ook wel vanwege contractafspraken, maar er kruipt veel werk in. De huidige uitbetaalprijs is dan ook hard nodig met de helft klasse II en een schoningsprestatie die een stuk lager is dan normaal. We halen nog zo’n 50 kilo per manuur, dat betekent dat er van de omzet niet zo veel meer overblijft.”

Geen ronde rekken
Smits werkt met een Asalift rooier met automatische boxenvulling. “Daar werken we al tien jaar mee. Dat gaat goed.” Het werken met ronde voorraadrekken, waaraan met name door Belgische machinebouwers wordt getrokken, ziet hij minder zitten. “Dat is bruikbaar voor prei die vandaag gerooid en verwerkt wordt, maar niet voor prei die bewaard moet worden. Tegen de Franse grens past zo’n systeem misschien, maar voor ons bedrijf zie ik het niet zo zitten, want je moet er altijd een ander rooisysteem naast houden.”

Hergroei afwachten
Smits zit nu in het ras Kenton, gevolgd door Harston voor de hergroei.” Harston zou nu ook kunnen, maar ik vind dit een betere keus. Kenton komt in deze periode beter tot zijn recht.” Wat de hergroei betreft, het begin daarvan is nog afwachten. “Het gewas staat nog stil, dat was vorig jaar rond deze tijd niet anders. Terwijl je meer op hergroei zit te wachten naarmate de planten meer hebben geleden. Het gewas is al wel bijbemest.”

Diep planten op speciale manier
De vroegste prei is van het ras Roxton, deze planten zijn in Marokko opgekweekt. “Daar zijn we vorige week mee gestart, maar ze staan er door de huidige nachttemperaturen nog niet echt happy bij. We planten in geultjes, zodat de planten zo ‘diep’ mogelijk komen te staan. De folie rust dan op de rugjes, zonder het gewas te raken. We werken met een Grégoire Besson, die trekt al flinke geulen en wij hebben hem nog eens aangepast. Alleen voor de vroegste en allerlaatste prei werken we op deze manier, voor het overige kiezen we voor zaaiprei. We starten daarmee met het ras Megaton, gevolgd door Poulton en Lexton.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.