292 bekeken

12/3 ‘Een beetje koud is het wel’


Niels Zuurbier is de ene compagnon, en Dolf Ursem is de andere compagnon van firma Ursem en Zuurbier. Het bedrijf in Heerhugowaard teelt op jaarbasis zo’n 100 hectare ijsbergsla, 30 hectare spitskool voor de bewaring en 13 hectare sluitkool, en bestaat in deze combinatie vanaf 2002. Ursem startte, Zuurbier schoof vijf jaar later aan. Het afzet loopt onder  Everestlabel via The Greenery, met een areaal ijsbergsla dat  in vergelijking met vorig jaar gelijk zowat gelijk is gebleven.

Eerste geplant
De eerste planten zijn gisteren in de grond gegaan, op een blokje vroege zandgrond. Gekozen is voor de rassen Stallion en Ensemble, vertelt Zuurbier. “Daar beginnen we de laatste jaren altijd mee. Stallion heeft wat minder resistenties, maar dat is voor deze periode nog geen probleem.” Aan de basis is 100 kilo stikstof per hectare gestrooid, in een NPK 12-10-18 mengmeststof. De bijbemesting volgt 5 á 6 weken later.

Grond ' net an'
Met de eerste planting rond 10 maart valt het startschot op een vergelijkbaar moment als andere jaren. “We krijgen de eerste planten altijd rond 5 á 6 maart, dat is deze keer niet anders.” Gewerkt wordt met een Ferrari zelfrijder, voor 4 rijen per bed. “Een beetje koud is het wel. De vorst is ook niet uit de grond, het is ook niet voor niets dat we vanmorgen pas om 11 zijn begonnen. De grond is ‘net an, kun je zeggen.”

Last van wild
Na het planten wordt even beregend, zodat de planten meteen goed vast staan. Daarop is deze eerste planting geen uitzondering. De afdekking met vliesdoek moet dient behalve voor vervroeging ook nadrukkelijk om nachtvorst weg te houden, en om te voorkomen dat de planten worden opgevreten. ”Hazen, duiven, meerkoeten, eenden, als je niet uitkijkt is het een komen en gaan van allerlei beesten. Zelfs meeuwen, die maken vooral gaten in het doek.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.