10/3 ‘Ik kies niet voor de explosieve groeiers’

Peter van der Woerdt in Nijeveen krijgt eind volgende week zijn eerste planten om die de week erop in de grond te zetten. “We moeten alles nog doen, want de grond is nog veel te nat.”

Lage onkruiddruk
De bemesting voert de biologische teler uit met potstalmest en rundveedrijfmest van zijn eigen melkvee. Eén gift volstaat voor het hele seizoen met twee tot drie teelten lollo rossa, lollo bionda of eikenbladsla. Daarna ploegt hij zijn humeuze zandgrond met 8 procent organische stof. Kort voor het planten komt de spitmachine in beeld. “Op deze manier proberen we de onkruiddruk zo laag mogelijk te houden.” Daarna plant hij handmatig. Op de eerste plantingen komt vliesdoek dat er na een paar weken even afgaat om te schoffelen.

Gesloten kringloop
Van der Woerdt streeft naar een gesloten bemestingskringloop. “Dat gaat ons redelijk goed af, omdat we zelf ook een rundveebedrijf hebben. De groentegewassen vragen wel een intensievere bemesting, maar dat kunnen we compenseren op onze graanpercelen. En we zaaien in het najaar winterrogge in om de stikstof zoveel mogelijk vast te houden.

Geen bladluizen
Bladluizen zijn er in het voorjaar niet of nauwelijks. In ieder geval heeft hij onder vliesdoek nog nooit last gehad van deze belagers. “We laten het ook vrij lang liggen om kort voor de oogst niet alsnog verrast te worden én tegen de hazen. Daartegen biedt het doek extra bescherming. Het doek ligt er dus niet alleen maar voor de temperatuur.”

Rassenkeuze
Bij de rassenkeuze kiest Van der Woerdt voor Nassonoviaresistente rassen die tegen zoveel mogelijk fysio’s van valse meeldauw resistent zijn. “Dat doen ze in de gangbare teelt niet anders, onze rassen wijken dus niet veel daarvan af. Het zijn vooral rassen van Rijk Zwaan. Die kweken ze op uit niet ontsmet zaad of uit biologisch geteeld zaad. Alles voldoet aan de SKAL richtlijnen. Vitalis heeft ook rassen voor de biologische teelt, maar die zijn minder geschikt voor deze grondsoort. Daarop groeien gewassen meestal explosief en dan worden die rassen te omvangrijk. Ik kies liever voor de tragere groeiers.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.