Redactie GFActueel
3/3 ‘Drainage scheelt een slok op een borrel’

Voor Piet Voermans in Etten-Leur begint het seizoen voor groenselderij op 20 april. “We beginnen het seizoen met asperges steken. Daarna gaan we pas groenselderij snijden.” De natte zandgrond met 3 procent organische stof heeft dus nog ruim de tijd om voldoende op te drogen.

Steken en planten
Voermans heeft de planten al wel besteld, de eerste moeten op 20 april de grond in. “Daarna planten we iedere 14 dagen, tussen het steken van de asperges door. Dat doen we al een jaar of zeven zo en dat bevalt ons prima.” Voor het opbouwen van aspergeruggen moet de grond eveneens nog droger worden. “Ja, gelukkig is het vandaag goed drogend weer en heeft het vannacht wat gevroren,” aldus Voermans op 2 maart. “Ik hoop dat ik de ruggen deze week kan frezen en opploegen.”
De prei die hij nog moet oogsten, staat er niet zo florissant bij. “De kwaliteit is slecht. Nee, er heeft geen doek overheen gelegen. Het gewas moet duidelijk nog bekomen van de aanslag door de vorst.”

Mooi op peil
Hoewel de zandgrond met 3 procent organisch stof niet echt licht is, kan de grond toch vrij snel opdrogen. “Er ligt overal drainage, dus dat scheelt een slok op een borrel. Het water trekt dan sneller weg.” Het redelijk hoge percentage organische stof blijft mooi op peil door het achterblijven op het perceel van de perspotjes en het bladafval van de geoogste groenselderij. “En we gebruiken ieder jaar nog wat koeiendrijfmest.” De goede bodemtoestand in combinatie met groeizaam weer leidde vorig jaar tot een vrij forse groei en gewasomvang. “Dan heb je ook de ideale omstandigheden, is het weer wat minder dan is het juist gunstig dat de grond goed op orde is.”

Tango en Victoria
Het vroegste ras wordt Tango, waarna er nog 8 plantingen volgen die om de 14 dagen de grond ingaan. “Dat bevalt ons goed, de eerste planting volgt na de aspergeoogst en dan loopt het normaal mooi in elkaar over.” De laatste 2 plantingen zijn met Victoria. “Dat ras groeit wat minder hard. Vorig najaar liep het wat bij elkaar, daar heb je met een wat trager groeiend gewas minder kans op.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.