3/3 ‘Bejo 2768 en Staedia zijn het geworden’

Wim Zonneveld in Zoeterwoude is al even klaar met zijn spruitenoogst. Het doek viel op 20 januari, weet hij nog exact, met Genius als het afsluitende ras.

Wat minder areaal
Dat was overigens wel eerder dan in andere jaren. “Ik had dit seizoen wat minder areaal dan andere jaren. Normaal gaan we door tot half februari.” Dat is het komende seizoen weer wel de bedoeling, want in de planning is na Genius nog Esperal opgenomen. Naast spruitkool teelt Zonneveld aardappelen, bieten, graan en uien. “Dat wordt dit jaar weer eens een keer het witte goud genoemd. Daar staat tegenover dat de aardappelprijs tegenvalt.”

Vervangers voor Cyrus
Op het rassenlijstje voor het komende jaar staan verder Franklin en Abacus, gevolgd door Gustus, Bejo 2768, dan Staedia en Kobus. Bejo 2768 en Staedia zijn vervangers voor Cyrus. Ervaring met Bejo 2768 en Staedia heeft Zonneveld niet. “Beide zijn nieuw voor ons, op advies van onze adviseur, en de plantenkweker.”

Nauwkeurig planten
De grond met zo’n 30 procent afslibbare delen en rond 4 procent organische stof ligt inmiddels geploegd. Dat is begin januari gebeurd, net voordat het opnieuw ging vriezen. Bemest is er nog niets, wel is er compost uitgereden, maar dat is niet specifiek voor de spruitkool bedoeld.
Het planten gaat met een oude vertrouwde Lauwers met een bewegende plantpijp per element. “Bepaald niet de snelste, maar wel super nauwkeurig.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.