4 reacties

Redactie GFActueel
Kortom, er moet meer promotie voor de witlof komen. Als restaurants in plaats van een half stronkje witlof, nu eens 2 stronken witlof bij een maaltijd geven..

Witlof is wereldberoemd in Nederland. Weinig andere landen naast België, Noord-Frankrijk en Noord-Duitsland eten deze bijzondere groente. Natuurlijk is er export naar Japan en de USA maar dat zijn kleine porties.

Witloftelers zijn de afgelopen jaren groter geworden en er zijn er minder van. Volgens mij is zelfs het areaal teruggelopen, maar ongetwijfeld zal de productie verhoogd zijn. De teelt is de afgelopen jaren niet erg rendabel geweest, of zoals de gastheer Koos Groot zei, Nederland praat over economische crisis. In de witlofwereld hebben we daar al 5 jaar mee te maken.

Promotie
Kortom, er moet meer promotie voor de witlof komen. Als restaurants in plaats van een half stronkje witlof, nu eens 2 stronken witlof bij een maaltijd geven, zou het de gezondheid van de consument ook ten goede komen. Ook thuis wordt er te weinig groente gegeten. Twee ons groente zijn minimaal 3 witlofstronken. De huidige kleinverpakking is net aan genoeg voor een tweepersoonshuishouden.

Het mooie bedrijf van Koos Groot ligt in Venhuizen en het uitzicht op de Westfriese Omringdijk , aan het IJsselmeer, in de sneeuw en met ganzen in de lucht, geeft feeërieke beelden. De opnameploeg is wederom helemaal in de gloria. De opnames moeten dan ook weer buiten gemaakt worden . Niemand beseft dat het bij -5 met ijskoude gekoelde witlofpennen in de hand voor een kastuinder zoals ik toch wel heel koud is. Rudolph staat professioneel met thermo-ondergoed aan te koken alsof hij op Bali staat.

Jaarrond
In de opnames wil ik graag laten zien dat witlof eigenlijk bestaat uit twee teelten. Eerst teel je de pennen zoals je ook wortels teelt. De pennen moet je opslaan bij -1 graad. De pennen worden heel mooi in een klemsysteem gezet, waardoor het oogsten ook zeer efficiënt gedaan kan worden . De pennen worden op een watercultuur gezet en bij een milde temperatuur opgekweekt. Door te variëren met vroege en late soorten kan je nagenoeg jaarrond telen. De consument heeft dan ook geen enkel gevoel bij seizoenen. (Een voordeel maar ook een nadeel. Witlof is er altijd, dus niet spannend.)

De witlofteelt bij de familie Groot is heel professioneel en arbo-vriendelijk. Al het zware werk is geautomatiseerd en de medewerkers kunnen zich compleet focussen op het maken van perfecte kwaliteit. The Greenery heeft diverse verpakkingen, waaronder ook huisvrouwvriendelijke, zoals magnetronready. De familie Baan is gek van witlof en tevreden na een dag opnames, met een mooie teelt en leuke medewerkers en een trotse Koos Groot, ga ik naar huis.
Waarom is die prijs zo laag? Dat moet toch op te lossen zijn?

The Taste of Life Basics” uitzending over witlof op vrijdagmiddag 26 januari vanaf 16.35 uur op RTL 4.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  De link onder je column leidt je naar de uitzending over sluitkool.
  Rob, je hebt het in je column over witlofstronk. Maar stronk is volgens Wikipedia het onderste deel van een boomstam. Je zou dus witlofkrop moeten gebruiken, want dat is wat witlof is: een bundeling van blaadjes tot een krop.
  Overigens heb ik weinig vertrouwen in een betere prijsvorming voor witlof: het is in de winkel een van de duurdere groenten en dat terwijl telers al jaren een te lage prijs krijgen voor hun witlof.

 • no-profile-image

  Hetty Bruinse, redactie

  Hallo Theo,

  De witlofweblog hebben we één dag voor de uitzending op televisie geplaatst. Inmiddels is ook de witlofuitzending te bekijken via de link.

 • no-profile-image

  oostlander

  Rob, ik denk dat jij zelf heel goed door hebt hoe het komt dat de prijs van veel produkten zo laag is, misschien moet je dat eens aan de orde stellen!. Het zijn de schaalverkloters in noord west europa die daar grotendeels debet aan zijn. Industrie-matig groenten telen met zo goedkoop mogelijke arbeid is een doodlopende weg.
  Al die onterrechte subsidies die deze bedrijven opgesoupeerd hebben om maar zoveel mogelijk te produceren en zo groot mogelijk te worden dat is de doodsteek voor vele bedrijven!!; dus nou niet meer naar de bekende weg vragen Rob! Je speelt een rol in een leuk programmaatje maar als er teveel is, werkt er gewoon niets meer.

 • no-profile-image

  Gerald Langerak van Gerald Green Support

  Ik vond het een zeer mooie uitzending. Een en al reclame voor het witlofkropje. Ik ben het niet eens met Oostlander. Wij leveren witlofwortelen aan veel witlofkwekers in binnen- en buitenland. Steeds zien we dat de witloftrekkers die hun afzet zelf regelen het beste af zijn. Dus stoppen met het in het wilde weg maar raak telen!!!!!! Eerst de afzet regelen en dan pas gaan produceren. Het kan!!! En voor witlof zie ik kansen als het om de smaak gaat: Liefhebbers vinden de smaak te neutraal worden en de mensen die het niet lusten vinden het te bitter. Hoe pak je dat aan?

Of registreer je om te kunnen reageren.