25/2 ‘PT moet stoute schoenen aantrekken’

“De planten zijn voor volgende week besteld”, blikt Joop Litjens in Leunen alvast vooruit. “De vorst is wel uit de grond, maar het moet nog drogen. Gisteren en vandaag zijn hier weer 15 millimeter gevallen, dus dat schiet niet op en voor volgende week voorspellen ze weer wat vriezend weer, dus voorlopig moeten we maar gewoon rustig blijven. Het kan ook weer snel omslaan en met een paar dagen zon en temperatuur kun je op onze hoge zandgrond dan zo weer aan de slag.”

Niet te grote planten
De planten wil Litjens deze week nog even gaan bekijken. “We hebben altijd al niet te grote planten, dus enige speling is er sowieso. Verder heb je er niet veel aan te willen. Als de grond nog niet geschikt is, dan kun je beter nog niet planten. Het doel is toch om ze onder goede omstandigheden in de grond te zetten.”

Solaris en Orion
Zoals gebruikelijk gaan de eerste plantingen onder vliesdoek. De eerste planting is Solaris, daarna steeds Solaris en Orion. “Wat dat betreft staan er geen spectaculaire veranderingen op stapel. Bij de geplante venkel ga ik zeker geen nieuwe rassen uitproberen.” De grondbewerking voor die eerste planting moet nog worden uitgevoerd.

Planten met GPS
Het planten gebeurt dit jaar met GPS. “Vorig jaar hebben we daar de eerste positieve ervaringen mee opgedaan. Toevallig zat ik gistermorgen nog op een cursus over GPS. Dat was interessant, want je hoort daar de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheden van het systeem en de manieren om ermee te werken werden nog eens goed op een rijtje gezet. Wij hebben het systeem van Trimble.”

Promotie venkel
Over de promotie van venkel heeft Litjens weinig lovende woorden. “Het is moeilijk om bij het PT geld los te krijgen voor promotie van een klein gewas. Dat geldt dus niet alleen voor venkel. Toch heb je het PT nodig als je echt iets van de grond wilt krijgen als het om landelijke promotie gaat. Dit gaat erg moeizaam, maar we zullen als venkeltelers ook meer moeten lobbyen om iets gedaan te krijgen. Het PT zou de stoute schoenen eens moeten aantrekken door geld uit te trekken voor promotie voor een klein gewas. Bij de grote gewassen gaat dat toch wat gemakkelijker.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.