laatste update:25 mei 2010

24/2 ‘Het schiet geen meter op met zaaien’

“Ze zijn rond 16 januari gezaaid, maar ze staan er nog niet op, dus van uitvriezen is zeker geen sprake”, weet Johan Luijkx in Breda over zijn eerste zaaisel spinazie te vertellen. “Ze liggen wel geschoten, maar het zal een late seizoensstart worden.”

Pas 2 zaaisels in de grond
Normaal gesproken heeft Luykx rond deze tijd 4 à 5 zaaisels in de grond zitten, nu zijn dat er pas 2. “En dat tweede zaaisel ging ook eigenlijk nog maar net.“ Het is wachten totdat het sneeuwwater uit de grond is getrokken. “Sneeuwwater blijft meestal al langer hangen dan regenwater, maar daarvan valt er iedere dag nu ook een buitje. Het schiet al met al voor geen meter op met dat zaaien. Het heeft ook geen zin om de achterstand in te halen door wat zaaisels kort achter elkaar te zaaien als het wel gaat, want dan heb je straks alles op een hoop.”

De grond uitbrullen
Luijkx schat in dat de situatie bij zijn collega’s niet veel anders zal zijn. “Misschien is het een enkeling gelukt om wat meer te zaaien, maar dat zullen uitzonderingen zijn. Hoe dat straks voor de afzet gaat uitpakken, durf ik niet te voorspellen. Misschien valt er een gat als begin april de Spanjaarden door hun spinazie heen zijn, zeker omdat het weer daar ook slecht is. Dan zou de spinazie duur kunnen worden, maar als je er geen hebt schiet je daar natuurlijk niets mee op. Aan de andere kant, als het in maart wat wil met het weer, dan kan het ook weer de grond uitbrullen. Je kunt dan de achterstand zo hebben ingelopen.”

Nog niets bemest
Dus is het duimen draaien voor Luijkx. “Je wilt vooruit, maar je bent met handen en voeten gebonden. Aan bemesting is nog niets gedaan, daarvoor moet je eerst ook beter weer hebben.” Zaaisels onder doek stoppen om de groei te versnellen ziet hij niet zitten. “Dat gebeurt sowieso niet veel in spinazie, meestal heb je er meer ellende van dan voordeel. Bij strenge vorst biedt het wel bescherming, maar als het er tegen de oogst nog op ligt, heb je kans dat het blad vast vriest en dan zie je dat meteen aan het eindproduct."

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.