2 reacties

Redactie GFActueel
Rudolph raakt geëmotioneerd van de heerlijke smaak van verse witte kool.

Als je over witte kool praat, dan praat je over Fred Zuurbier. Deze vertegenwoordiger van Bejo Zaden is wereldberoemd in Nederland vanwege zijn koolkennis. Hij regelde voor ons een mooie locatie in Heerhugowaard om de kool te filmen.

Het moderne bedrijf van de  neven van Fred is strak geregeld. Er wordt op maat geoogst voor de diverse markten. De kleine kool voor Frankrijk, de grotere kolen voor Oost-Europa etc.  Spitskool voor een paar Nederlandse supermarkten, maar ook nu weer voornamelijk export. Helaas wordt er nog maar weinig kool gegeten in Nederland. Het is een super gezondheidsbevorderend product. De indol-3-carbinol  is weerstandsverhogend. De glucosinolaten in kool beschermen tegen kanker en verhogen de bescherming tegen tumors. 

IJzeren Gordijn
Dit is ontdekt na de val van het IJzeren Gordijn. In een epidemiologische studie werden Oost-Duitsers en West-Duitsers  met elkaar vergeleken. Oost- en West-Duitsland zijn 28 jaar van elkaar gescheiden geweest. West-Duitsers aten westers voedsel en Oost-Duitsers aten traditioneel voedsel. Oost-Duitsers bleken  extreem veel kool gegeten te hebben en zij hebben daardoor minder maag- en darmkanker dan West-Duitsers.

De cameraploeg is weer overenthousiast met gympies het veld in gelopen. Na een paar minuten met natte voeten en blauwe tenen worden alsnog de al eerder aangeboden laarzen aangetrokken.  Ik ben nooit zo tekstvast dus Clara moet mij af en toe wat influisteren. De regisseur heeft besloten op lange afstand te filmen. Mooi voor het beeld maar zielig voor Clara, om elke keer 200 meter over al die kolen heen te moeten stappen met zuigende laarzen en natte voeten. Het weer zit redelijk mee. Mooie Hollandse luchten en stevige wind. Je ruikt de herfst.

Bamipakket
Rudolph raakt geëmotioneerd van de heerlijke smaak van verse witte kool. Dat proef je normaal nooit zegt hij tegen mij. Ik blijf verbaasd. Wat maken we toch een prachtige producten in Nederland en wat houden we het enorm goed verborgen voor onze consumenten. Wie koopt er nog een witte kool? Je koopt wel bamigroenten met een beetje kool erin. Je koopt misschien weleens een spitskool. Maar gewoon kool eten?

De kooksessie gaat weer als vanouds. Rudolph snijdt een witte kool uit het veld en heeft het binnen een minuut verwerkt. De hongerige ploeg mag het gerecht testen. Inmiddels stormt het zo hard, dat het bord beschermd moet worden anders waait het kostelijke eten het veld in.

Witte kool, vroeger volksvoedsel, nu een vergeten gezondheidsbron.

The Taste of Life Basics” uitzending over spruitkool op vrijdagmiddag 19 februari vanaf 16.35 uur op RTL 4.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Is er al iets bekend over de kijkcijfers Rob?

  • no-profile-image

    oostlander

    Hoezo vergeten; we vreten ons te pletter aan de zuurkool!

Of registreer je om te kunnen reageren.