18/2 ‘Geduld opbrengen om niet te vroeg te beginnen’

“Ik had morgen willen beginnen, maar het zal wel minstens een week later worden”, dacht Peter van Osch in Leunen op 17 februari. Zijn eerste planting ijsbergsla komt opnieuw onder tunnels te staan.

Primeur met risico's
Van Osch hoopt door de tunnels een klimaat te scheppen waardoor deze planting vroeger oogstbaar is dan die van onder vliesdoek. “Het is een primeurteelt met risico’s, maar het is ons vorig jaar niet tegengevallen.” Het ras voor deze teelt wordt Gonda, de planten stonden op 17 februari nog bij de plantenkweker. “Dat ras heeft de neiging wat grotere bollen te vormen en voldoende grote bollen is juist lastig bij zo’n vroege teelt, vandaar… Ik heb de planten vorige week trouwens nog gezien, toen waren ze niets te groot, dus we hebben nog wat speling.”
Ze staan in 4-centimeter perspotten. “Misschien is 5-centimeter nog iets vroeger, maar ik denk dat het meer van de weersomstandigheden afhangt hoe vroeg ze zijn, zeker in die tunnels.”

1 maart pas starten?
Gezien de weersvoorspellingen schat Van Osch in dat het nog minimaal een week duurt voordat hij aan de slag kan. “In het weekend voorspellen ze overdag boven 0 graden Celsius, maar ’s nachts vriest het weer. Dat zal niet genoeg zijn om te kunnen beginnen. Geduld is soms een schone zaak! Als het zo doorgaat wordt het wel 1 maart voordat we van start kunnen gaan.”

Praktische oplossing
Twee percelen zijn inmiddels voor zien van drijfmest. “Op het ene perceel ligt rundveedrijmest, op het andere varkensdrijfmest. Nee, dat is geen bewuste keuze, dat is meer een praktische oplossing. Je pacht percelen van boeren en die zitten met hun mest. Wil je zo’n perceel dus kunnen pachten, dan zul je wat inschikkelijk moeten zijn als het om mest gaat.”
Voor het planten wordt de grond losgetrokken en geploegd en er wordt nog 400 à 500 kilo Entec per hectare gestrooid. “Dan kunnen we planten en komen de tunnels er overheen.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.