laatste update:18 feb 2010

17/2 ‘De ene kist is probleemvrij, de andere niet’

Johann Krops uit Nagele oogst sinds 2 weken witlof van wortels van het ras Platine. De
wortels, van twee percelen afkomstig, zijn mooi aan de maat, “zeker voor Platine.”

Problemen met Sclerotinia
Iets minder is dat de partij niet geheel ziektenvrij is. “Helaas niet, het probleem is wederom Sclerotinia. Voor deze Platine hadden we het ras Atlas, die was kerngezond. De beide rassen zijn wel van twee volledig verschillende herkomsten.” De overstap van Atlas naar Platine betekende ook een aanzienlijke stap terug in de productie per vierkante meter.
Tijdens de wortelteelt leek er niets loos, althans niet op het oog. Zo ook kort na het rooien, bij een eerste proeftrek: niets te zien, de wortels leken probleemloos. Zo’n vier weken gelden begon dat beeld te veranderen. “Toen zag je al wat. Probleem met Sclerotinia is dat het beeld grillig kan zijn. De ene week zie je niets, de daarop volgende week kun je het ineens aantreffen. Daarbij komt dat het per kist kan schelen: de ene kist is probleemvrij, een andere niet."

Niet goed ingekoeld
Een aanwijzing voor de malheur heeft Krops wel, want het inkoelen van de wortelen verliep niet geheel zoals bedoeld. Belangrijk is dat dat inkoelen goed én vlot gebeurt. Met dat laatste is het niet helemaal goed gegaan. We werken met een nieuwe cel, daar moet je aan wennen, plus dat de wortels erg actief waren; de kisten die niet goed zijn ingekoeld, geven de meeste problemen. Dat is gewoon balen, we moeten er bij het opzetten rekening mee houden. Ik heb overigens niet het idee dat de aantasting verder toeneemt.” Omdat Krops biologische witlof teelt, zijn andere maatregelen niet aan de orde. Hij verwacht half april door de Platine heen te zijn.

Ombline voor Platine
Voor het komende seizoen blijft Atlas gewoon overeind, voor Platine is dat nog niet zo zeker. “We denken aan een alternatief, dat zou Ombline kunnen zijn. Die beslissing moet tegen eind maart vallen, dus we hebben nog even tijd om alles op een rijtje te zetten. Punt is ook dat je niet makkelijk van perceel kunt wisselen, net als in de gangbare teelt. De keus in grond voor biologische wortelen is lang niet zo ruim."
De trektemperatuur zit nu op 17 graden voor het water, en 15,5 graden voor de luchttemperatuur bij 25 dagen trekduur. De vooruitzichten voor Vintor lijken goed. Die wortels zijn goed de bewaarcel in gegaan. "Op het moment zijn we bezig met het opzetten van een aantal proeftrekken, om zo de trekvolgorde te bepalen.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.