320 bekeken 2 reacties

Redactie GFActueel
Spruiten zijn supergezond en dat willen we vertellen ook.

De sponsoring van de spruitkool hebben we voor elkaar gekregen via Syngenta. Spreek over spruitkool en je praat over Hein Molenkamp. Het weer was echt spruitenweer. De vorst is even opgetrokken, het gewas is weer fris en het is lekker koud, nat en de ontdooide klei is heerlijk zacht.
Onze gastheer is Jos Schelling. De mooie oude boerderij staat in Mijnsherenland. Jos teelt een grote lap spruitkool. Hij runt het bedrijf met familie en een vaste Poolse ploeg. Vader Schelling sorteert nog steeds mee en zorgt voor koffie. Veel koffie.

De cameraploeg is nieuw voor mij. Willem Beaujon de cameraman is gelijk in de ban van de spruit. Ik heb nog geen beelden terug gezien, maar ik denk dat er een waterval van spruiten door het beeld gaat komen. De man vliegt op en af van de sorteermachines en krijgt helemaal verrukte ogen van de enorme oogstmachine.
Spruiten zijn supergezond en dat willen we vertellen ook. En spruitkool helpt ook goed tegen de (Mexicaanse) griep. Waarom horen we daar niets over, in plaats van al dat gedoe rond die prik. Geen minister heeft op TV gezegd:  “mensen er komt een griepje aan, niet te veel zuipen, op tijd naar bed, veel groente en fruit eten, want dan ben je weerbaarder”.

Milde smaak
Er komt in 2010 een nieuw type spruit bij. De klassieke spruit met zijn pittige smaak krijgt nu ook een collega met een milde smaak. Minder bitter en daarom toegankelijker. Syngenta is hier heel trots op en ikzelf eigenlijk ook wel. Ik heb immers 20 jaar in de zaadindustrie gewerkt en ik kan me het Jeugdjournaal nog herinneren, waar onderzoeker Hans Van Doorn zijn afstuderen in de zoete spruit mocht uitleggen. Eindelijk een spruit die minder scherp van smaak is. Gelukkig heeft Syngenta niet alle spruiten zoet gemaakt, want dat is niet wat elke consument wil. Persoonlijk mag ik graag een pittige spruit eten. De gerechten zijn zoals altijd weer verrassend. De spruiten uit de wok en de ovenschotel zijn uniek. Er was nog een ander gerecht bedacht maar dat voldeed niet aan de voorwaarden van ons BASIC concept. De spruitkoolblaadjes werden los geplukt en gebruikt om een pastaschotel te maken. Net zoals je dat met rucola kan doen.

Bizar beeld
Het is echter geen feest in de prijs van de spruitkool. Een uitzending van de keuringsdienst van waarde over spruitkool gaf een bizar beeld van een supermarktprijs die 4 keer zo hoog was dan de tuindersprijs. Dat is al jaren zo. Er is geen overschot aan spruitkool, maar de prijzen blijven beroerd. Zelfs na de vorst was er nog geen goede prijs. Naar mijn idee moeten er meer spruiten gegeten worden. Het is hartstikke simpel, gezond en lekker. De sector moet zichzelf gewoon meer promoten.

'The Taste of Life Basics' uitzending over spruitkool op vrijdagmiddag 12 februari vanaf 16.35 uur op RTL 4.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans janssens

  geweldig progamma zit elke week klaar en wat een verrassing mijn vader heeft jarenlang bij fam schelling gewerkt super om alles weer terug te zien bedankt

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  Je zou hier allerlei enthousiaste reacties verwachten van spruitentelers. Maar nee, niet één! Ik vond het in ieder geval een uitstekende uitzending Rob. Mijn complimenten. Goed gemaakt, met mooie en zeker niet moeilijke recepten en goede info over waarom je spruiten zou moeten eten.
  (Was benieuwd waar in het programma je cressen zouden opduiken, en waarachtig: tuinkers past dus ook prima bij spruiten!)

Of registreer je om te kunnen reageren.