3/2 ‘Minder wortels dan Afrikaantjes, maar de teelt is ook korter’

Edwin Uijen in Herpen heeft de eerste spinazie voor het komende seizoen alweer in de grond zitten. Die werden half december en rond 15 januari gezaaid.

Sneeuw ligt er nog op
Dat eerste zaaisel werd net voor de eerste vorst/sneeuwperiode gezaaid. “Het was toen net mooi om te zaaien, maar hoe het er nu bij ligt, is raden. Die sneeuw die er indertijd op is gevallen, ligt er nu nog steeds op. Maar het zal wel goed komen, want het heeft nog maar weinig gedaan.”

Whale de snelste
Uijen werkt met een Dema zaaimachine, met 24 rijtjes op een bed van 1,80 meter. De zaaidiepteregeling van de kouters gaat centraal, en staat afgesteld op zo’n anderhalve centimeter voor het in deze periode verzaaien van 1.000 tot 1.100 zaden per vierkante meter. Tevoren wordt de grond klaar gelegd met een Imants spitmachine met harkrol. Voor het eerste zaaisel viel de keus evenals vorig jaar op het ras Whale. “Dat is de snelste.” Voor het tweede zaaisel werd gekozen voor RZ 317, een vroege nieuwkomer met volledige Wolfresistentie.

Japanse Haver in plaats van Afrikaantjes
Voorafgaand aan deze teelt stond er een groenbemester. Uijen kiest vanwege de intensieve beworteling bij voorkeur voor Afrikaantjes, maar afgelopen najaar lukte dat niet meer, omdat het te laat was om dit gewas nog te zaaien voor voldoende ontwikkeling. Hij vond het alternatief in Japanse Haver. Ervaring heeft hij hiermee nog niet, behalve dat al wel te constateren was dat de beworteling in vergelijking met Afrikaantjes wat minder is. “Niet vreemd overigens, want de teelt is ook korter.” Het gewas is half oktober geklepeld en vervolgens met de spitmachine ingewerkt.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.