Asperge

Rob van de Beucken
‘Aardappels om ritnaalden op te sporen’

Bij Rob van de Beucken in Helden is het rustig. Zijn loods brandde een aantal maanden geleden volledig af, maar intussen staat er een nieuwe sorteerloods die zo goed als afgebouwd is, ligt de folie al op de te vervroegen asperge en is op een groot deel van het areaal de loofbewerking al uitgevoerd. “Op een aantal percelen moet dat nog gebeuren, want op een gegeven moment ging dat niet meer door de natte grond en invallende vorst.”

Geen vertraging door vorst
In november werd de folie gelegd over die te vervroegen percelen en de beugels voor de minitunnels werden toen ook al geplaatst. “De grond liet het toe en het weer was goed, het kan maar gebeurd zijn.” In de laatste week van november stond ook de ruwbouw overeind van de wooncompartimenten met brandwerende muren tussen die compartimenten. In de sorteerloods moeten nog tegels worden gelegd. “De koelcel zit er in, de loods is min of meer af. Het gaat verder nog om de afwerking. Nee, door de vorst hebben we geen vertraging opgelopen.”

Nieuwe aanplant
De voorbereidingen voor zijn nieuwe aanplant moeten grotendeels nog worden uitgevoerd. “De planten van het ras Cumulus zijn besteld, er zijn grondmonsters genomen en de wei is kapot gespoten. De rest moeten we in het voorjaar nog doen, maar het perceel is aardig op orde. In het voorjaar rijden we stalmest uit en dan spitten we de grond tot 40 centimeter. Dieper is niet nodig, want de structuur is verder goed. Daarna is het een kwestie van planten.”
Van de Beucken doet geen bemonstering op Fusarium, omdat er nog nooit asperge op het perceel heeft gestaan. “Wel heb ik aardappels in de grond geduwd. Dat klinkt gek, maar iemand adviseerde me om dat te doen om ritnaalden op te sporen. Aangezien het perceel altijd weiland is geweest, zouden die er kunnen zitten. Zo kun je dat vaststellen en kunnen we zonodig maatregelen treffen.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.