1 reactie

‘De vorst kan er niet bij, maar wij ook niet’

"Ik spreek met Groenten&Fruit voor de rubriek Geluiden? Nou, bij ons is het buiten volledig stil op het veld". Gert Smits in Heurne is er niet blij mee, want die stilte betekent dat er geen prei wordt gerooid. "Was dat maar waar, want we beginnen aardig door onze voorraad heen te raken. Nog een dag of tien, en dan is het gedaan," stelt hij op 23 december. "We hadden op 11 en 12 december nog de kans om te rooien. De eerste dag ging dat moeizaam, want de vorst was amper uit de grond, op de 12e ging het beter, maar daarna was het echt gebeurd."

Niet afgedekt 30 centimeter hoger
Met de vorst voor de deur had Smits tijdig maatregelen genomen, door een flink deel van zijn prei af te dekken met folie. "Dat is dus gelukt, maar wel met 15 centimeter sneeuw erop. Daar kun je dus niet bij. Afdekken met folie heeft zich de afgelopen twee winters duidelijk bewezen als een goede oplossing, maar ik vraag me nu af of dat onder de huidige omstandigheden ook zo is. De planten die niet zijn afgedekt zijn 30 centimeter hoger dan het wel afgedekte gewas. Dat komt natuurlijk door het gewicht van dat sneeuwdek. Verwijder je de folie dan zullen de planten nog wel enige tijd nodig hebben om te herstellen, lijkt me. Áls de folie er al af kan, want als de weersvoorspelling mag geloven, kunnen we tot eind december met sneeuw blijven zitten.”

Jaarrond niet gemakkelijk
Niets doen tussen kerst en nieuwjaar zit er eigenlijk niet in. Smits levert aan de snijderij en supermarkten, op basis van leverafspraken. "Als we niet kunnen rooien, wordt het echt spannend. Het is dan zelfs de vraag of we het personeel dat hier is gebleven, aan het werk kunnen houden."
Hij vervolgt: "We roepen steeds, ‘we kunnen jaarrond prei telen’, maar da laatste drie jaar is dat niet gemakkelijk. Geografisch gezien is telen in de buurt van de kust, zoals in West-Vlaanderen, gunstiger gebleken. Het wintert daar ook, maar wel minder."

Rechtop bewaard
De laatste gerooide prei was van het ras Vitaton. Dat ras zit nog in de koeling en het ras dat net voor kerstmis werd verwerkt was Belton, gerooid tussen 22 en 25 november. "Een mooi tijdje terug, dat is waar, maar het gewas kan het wel hebben, rechtop bewaard in halfhoge fruitkisten. Aan de prei die we twee weken geleden hebben gerooid, zat al meer werk. En dan de prei die nu nog op het veld staat. Hoe is die?"

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Eén reactie

  • no-profile-image

    sempervirens

    ik reageer op de groente:Prei. Vandaag kocht ik bij AH prei. Bij de kassa bleek dat AH de prei per stuk verkoopt. 0,49 cent!!ongeacht de grootte of dikte van de prei.
    Mag dit en is dit vanuit de sector wenselijk?
    (of boerenbedrog)

Of registreer je om te kunnen reageren.