‘De winter heeft er een streep door gehaald’

“De bewaarbaarheid en kwaliteit zijn goed, maar we hebben wel minder kilo’s in de bewaring zitten”, stelt Leon Peeters in Beringe. “Dat hoor ik trouwens ook van collega’s. Iedereen heeft wel een perceel waar het oogstpercentage is tegengevallen. Bovendien zijn de kolen over het algemeen lichter van gewicht. Normaal halen we gemakkelijk kolen van 800 tot 1.000 gram of meer, nu zitten er 20 procent meer kolen tussen van 600 tot 800 gram.”

Meer uitval
Normaal oogst Peeters van zijn bewaarkool 90 tot 100 procent, nu zijn er vooral bij de eerste plantingen van begin augustus meer kolen op het veld achtergebleven, zo’n 10 tot 30 procent stond nog open of was onvoldoende gevuld. “We hebben er toen voor gekozen om die op het veld te laten staan om ze mogelijk een paar weken later nog te snijden. De vroeg ingetreden winter heeft daar echter een streep door gehaald. Kolen van minder dan 800 gram brengen de laatste jaren sowieso al niet veel op.”

Weinig ziektedruk
De schimmeldruk viel dit jaar enorm mee. “Problemen geven schimmels eigenlijk praktisch nooit, maar dit jaar is het helemaal rustig op dat front. De overvloedige regenval is ook pas gekomen toen ze al bijna aan de oogst toe waren. Daarvoor zijn ze mooi verwend door de regen.” Peeters voert wel de standaard bestrijdingen uit. “Die kun je toch niet achterwege laten en dragen ook bij aan de lage druk.”
Ook de druk van koolvlieg - vaak een probleem op de zandgronden in het zuiden - viel dit najaar mee. “Waarschijnlijk is de derde vlucht door het donkere, koudere weer nauwelijks actief geweest.”

Prijzen op niveau
Over de prijsvorming is Peeters tevreden. Op 13 en 14 december zaten de prijzen op ZON fruit & vegetables op 80 cent tot 1 euro per kilo. “Vorige week was dat 60 tot 70 cent”, aldus Peeters op 15 december, “maar dat zijn voor deze tijd van het jaar ook mooie prijzen.”
Hij verklaart het deels doordat de prijzen in het najaar ook op een redelijk niveau van 30 tot 40 cent zaten. “Die prijs hadden we in het vorige bewaarseizoen in februari en maart ook, maar dan heb je al een hoop bewaarkosten gemaakt. Ik denk dus dat sommige collega’s al wat rechtstreeks hebben afgezet, in plaats van in de bewaring te stoppen. Dat en het feit dat de kolen lichter zijn en de slagingspercentages lager, maakt dat het aanbod kleiner is. En het is nu al winter, dat is natuurlijk ook niet ieder jaar het geval.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.