143 bekeken laatste update:7 dec 2010

‘Peen trek je uit de grond, dat is makkelijker’

De laatste peen hebben we zo’n twee weken geleden gerooid, net op tijd ”, meldt Sjaak Twisk over zijn biologische peen. Dat oogstwerk ging relatief goed, zeker in vergelijking met zijn uien en aardappelen. “Peen trek je uit de grond, dat is makkelijker.”
Een proefspoeling moet duidelijk maken hoe het gesteld is met de kwaliteit. De productie is redelijk. Hoe het staat met de bewaarbaarheid is gezien de omstandigheden nog een vraagteken “Het gewas heeft in september en oktober geen zon gezien, uitsluitend regen gehad.” Van de twee bewaarrassen Nerac en Natalja komt Nerac wat sterker naar voren, omdat het loof wat langer in orde bleef.

Vragende markt
De markt voor biologische peen is momenteel vragend, met een redelijke prijs. Of dat zo blijft, weet Twisk niet. Wel verwacht hij dat de prijs voor gangbare peen gaat aantrekken, gezien de teeltproblemen afgelopen zomer in Oost- en Midden-Europa. “We hebben nog niet de helft meegemaakt van wat ze daar te verwerken kregen.”
Met inbegrip van zijn verse marktpeen stelt Twisk vast dat de productie goed geweest is, tegen redelijke prijzen. Zonder slag of stoot liep de afzet van die vroege peen deze keer niet, want geplande leveringen gingen uiteindelijk niet door. “Het is opgelost, want we zijn creatief genoeg, maar weer is duidelijk dat afspraken op dagbasis zeker niet minder onzeker hoeven te zijn dan afspraken voor op termijn."

Seizoen op zijn kop
De vorst wordt aangegrepen voor de grondbewerking, “om het voorbije seizoen bij wijze van spreken ondersteboven te keren. We ploegen door de vorstlaag heen, maximaal 22 centimeter diep. Vandaag (woensdag 1/12) zijn we gestopt, als het weer het toelaat, gaan we morgen verder.”

Bron:Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.