'Opvallend veel aandacht voor oogsten'

"We zijn volop bezig met het inwerken van het loof", vertelde Walter Gubbels in Helvoirt vorige week vrijdag. "In principe doen we al het werk altijd zelf. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de gewasbescherming. Wat het loof inwerken betreft: het is hier de hele week droog gebleven, dus prima omstandigheden voor deze klus. Ik zou het zonde vinden, als je dan zou moeten wachten totdat de loonwerker tijd heeft."

Loof verwijderen
Van de paarse en groene asperge wordt het loof geklepeld. Dat gaat met een oude Taarup maaier met bovengronds horizontaal draaiende klepels. Het apparaat is afgelopen zomer aangepast voor asperge. "Het komt erop neer dat het loof in een meerijdende wagen wordt geblazen. Het materiaal wordt vervolgens op een hoop gereden. In het voorjaar wordt het verdeeld over land waar nooit asperge komt te staan. Een alternatief is om gewasresten na het klepelen achter te laten op het perceel. Dat hebben we vorig najaar nog gedaan, maar we hebben het idee dat dit vlekjes op de asperge geeft. Het lijkt ons daarom beter om het loof te verwijderen. We zijn er trouwens net mee klaar voor dit jaar."

Veel aandacht voor de oogst
Onlangs stond een bezoek aan de vakbeurs voor ‘Spargel und Erdbeere’ in Karlsruhe op het programma. Dat is voor Gubbels verplichte kost, omdat zijn bedrijf is toegespitst op asperge. Meest in het oog lopend vond hij de grote aandacht voor de oogst van asperge. "Het apparaat van Teeuwen waarmee een groot aantal rijen tegelijk wordt geoogst en voorgesorteerd, vond ik verrassend. Het is ook makkelijk om de machine te verrijden naar de volgende werkgang door simpelweg de wielen een kwartslag draaien en dan het geheel te verrijden. Je hebt met meerijig oogsten wel kans op afstemmingsverliezen. Ik vraag me af hoe ze dat oplossen, want ik vind dat al vervelend met een tweerijige oogstmachine."  
Over de volautomatische oogster die is ontwikkeld door de West-Brabantse telers Corné Ooms en Cees van Tiggelen: "Die moet nog verder doorontwikkeld worden, maar de op die machine gevolgde aanpak gaat zeker door."
Machinebouwer Engels uit Panningen stond er met een oogstmachine met een halfautomatisch steeksysteem. Het apparaat hangt midden onder de machine, kan in alle richtingen gemanoeuvreerd worden. Het steken van de asperge gaat vervolgens met een automatisch mes. "Echt vernuftig, ik zie daar zeker mogelijkheden voor." Dat geldt ook voor de Chrisje, de volbedoogster van Chistiaens Agro Systems uit Neer. "Ik zie dat apparaat niet zo zeer als een standaard machine voor de oogst, maar wel om achter de hand te houden om de rug op te schonen, bijvoorbeeld op een momnet dat de prijzen erg laag zijn, en het verlies van wat productie dan niet zo’n probleem is. Ik zie er in ieder gaval meer in als in de Kirby. Ook een volbedoogster, maar erg zwaar, en volgens mij te groot. Als je al ziet wat een ruimte die machine nodig heeft om te wenden..."

Groene goed gedaan
Terugblikkend op de teelt van groene en paarse asperge, stelt Gubbels vast dat met name de groene asperges het goed gedaan hebben. "Normaal zijn die in het begin van het seizoen niet zo duur, dit voorjaar wel. De Peruaanse productie was al vroeg van de markt, en er was wat minder Spaans en Italiaans aanbod dan normaal. De markt voor paarse asperge is klein. Dat product wordt op zich redelijk goed betaald, maar de productie per hectare is absoluut te laag."

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen   

Of registreer je om te kunnen reageren.