276 bekeken

‘Op de grond, er wordt 8 graden vorst verwacht’

Luc Rombouts in Meer is deze week gestart met het inpakken van zijn wachtbedplanten van de rassen Darselect, Elsanta en Figaro. “Het benodigde aantal groeigraaduren zal onderhand wel bereikt zijn”, gaf hij op woensdag 24 november aan. “We doen dat steeds in kleinere partijen, want ik wil ze snel mogelijk in de frigo hebben”. Het oprooien gaat in loonwerk. Eveneens op het programma staat het laten bepalen van het aantal trossen in de planten, dat is een klus voor de specialist van HortiNova Toon Melis. De planten worden straks gebruikt voor de doorteelt op stellingen.

Tot 8 graden vorst
Vorige week stond zijn hoofd echter nog niet naar wachtbedplanten. Met een behoorlijk stevige vorst in het vooruitzicht lag de prioriteit bij het van de stellingen halen van de planten van de huidige doorteelt (onder tunnels en kleine kapjes), om ze vervolgens op de grond te zetten en af te dekken met vliesdoek. De Bodemkundige Dienst in België verwachtte voor de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 november een temperatuur van -8 graden Celsius aan de grond. Deze planten zijn na de pluk ontdaan van bloemstelen en ranken, en het blad was buiten de gewasdraad getrokken, zodat ze konden gaan hangen. Het verdere opschoningswerk staat voor eind januari/begin februari op de rol.

Rampjaar 2010
Terugblikkend noemt Rombouts het afgelopen seizoen ‘een rampjaar’. “Dat vind ik in ieder geval. Sommige plantingen zijn erg meegevallen, maar daar tegenover staat bijvoorbeeld de hitteperiode in de zomer, op een gegeven moment met niet meer dan 18 dagen van begin tot eind pluk. De laatste week van juni en de eerste twee weken van juli kwam de middenprijs per kilo uit op 80 cent. Augustus was weer wel goed, qua prijsvorming en qua productie. In september was het weer drie, vier weken huilen met de pet op en dat ging door tot half oktober.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.