359 bekeken

‘Zo’n jaar als dit, dat werkt een stuk gezelliger’

“Vorige week - op 11 november - hebben we de laatste ijsbergsla geoogst”, aldus Niels Zuurbier van de firma Ursem en Zuurbier in Heerhugowaard midden vorige week. “Dat was niet helemaal de bedoeling, volgens de planning wilden we tot eind oktober snijden.” De oorzaak: koude en slecht weer, waardoor de kroppen op het laatst compact bleven, of zelfs te klein. “Lastig voor de snijderij natuurlijk, want dan gaat het om de kilo’s. En dan heb je nog allerhande narigheid want zoveel water is nooit goed voor het gewas. We hebben nog wel overal kunnen oogsten, want echt verzopen was het nergens. We zitten tegen het einde altijd op zandgrond, dat scheelt.”

Nog behoorlijk wat stikstof
Om het gewas aan de gang te houden, is in deze laatste plantingen nog behoorlijk wat stikstof bijbemest. Dat bood soelaas, maar tot op zeker hoogte. “Op een gegeven moment gaat het niet meer om de beschikbaarheid van stikstof, maar om de hoeveelheid licht. Dat donkere weer van de laatste weken gaat ook ten koste van de plantactiviteit, daar helpt extra stikstof dan ook niet meer aan.”
Momenteel draait het om de spitskooloogst, alles bij elkaar zo’n 30 hectare voor de bewaring, plus zo’n 12 hectare sluitkool. ”Daar zijn we vanaf 10 september mee bezig. Als het goed is, zijn we daar in de loop van week 47 mee klaar”.

Schone markt
Terugblikkend op de teelt van ijsbergsla, reageert Zuurbier tevreden. “In september en begin oktober werd het nog even duur; eigenlijk zou je altijd dit soort jaren moeten hebben, dat werk toch een stuk gezelliger.” Analyserend wijst hij op het trage voorjaar, waardoor na het wegvallen van de Spaanse aanvoer, de markt goed kon opschonen. Dat werkte positief door in de prijsvorming.
Met de weersomslag naar het hete weer werd de aanvankelijke groeiachterstand weggegewerkt , waardoor de prijs naar beneden ging, gevolgd door een tweede peiode met minder aanbod. De prijsvorming kon zich weer herstellen. “Daar tegenover stond het hele jaar een goede vraag. En misschien speelt het ook wel een rol dat we in Europa jaarlijks nog steeds meer monden te voeden hebben.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.