244 bekeken

Redactie GFActueel
‘Te nat om nu nog wat te doen’

Nijeveen ligt net boven Meppel. In deze regio is de afgelopen weken aanzienlijk minder water gevallen dan in zuid-Nederland, vertelt Peter van der Woerd van biologisch tuinderij’ Le Chaim’ (Dat is Hebreeuws voor ‘op het leven’). Het bedrijf heeft zijn portie neerslag toch wel gehad, want in september viel hier ook meer neerslag dan de gewassen verdragen konden. Planten raakten daardoor direct beschadigd, of gingen er onderdoor door ziekten. Inclusief de schade door het hete en droge weer in de eerste helft van de zomer, is het uitvalpercentage uitgekomen op zo’n 30 procent, schat Van der Woerd. “Bijna alle gewassen hebben wel te lijden gehad van het weer. Je kunt rustig stellen dat het een dramatisch jaar is geweest.” Midden vorige week schatte hij nog enkele dagen werk te hebben aan de oogst van de laatste spinazie, en wat slasoorten als ijsbergsla, lollo rossa ren Bataviasla. De grond bewerken of maatregelen als de inzaai van winterrogge is onder de huidige condities niet mogelijk: te nat.
Financieel gezien is het ook geen geweldig jaar geworden, “blijkbaar is het aanbod toch nog voldoende op peil gebleven, om prijzen te realiseren die de productiederving konden compenseren.” Van der Woerd organiseert de afzet van zijn waar zelf, hij heeft rechtstreekse contacten met de groothandel.

Proef met salanova
De spinazie die op “Le Chaim’ geteeld wordt, is van een grofbladig type (Rijk Zwaan, ras Boa). Het gewas –ook wel Zeel;andse spinazie genoemdp werd vorig jaar voor het eerst geteeld, en is dit jaar grootschaliger opgepakt. In biologische winkels wordt met name dit type spinazie verkocht, het blijft langer goed in vergelijking met fijnbladiger spinazie. Dit seizoen lag er een proef met Salanova. De kroppen – in groen of rood- worden eveneens in zakjes verkocht. De oogst gaat met de kangeroemethode; op de kniën, snijden en de krop meteen in een zakje. Afhankelijk van de kropgrootte komt het stuksgewicht per zakje op zo’n 200 gram.  ”Die teelt is goed gegaan, we overwegen om ermee door te gaan.”   


Bron: Groenten & Fruit - auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.