‘Gezien het aantal neuzen zit het wel goed’

De wachtbedden van Ton van Giessen in het Overijsselse Baarlo staan er goed bij. “We hebben vanaf 26 juli bijna dagelijks geplant tot in de week van 9 augustus. Ze hebben voldoende water gehad en zijn goed gegroeid. Wel hebben ze nogal wat donkere dagen meegemaakt, maar ik schat in dat dit niet nadelig uitpakt. Op bloemtrossen heb ik de planten nog niet laten onderzoeken, maar als ik het gewas en het aantal neuzen zie, verwacht ik dat het wel goed zit.”

Gecoate meststof als basis
Aliette, Paraat en Stroby werden als standaard behandelingen ingezet tegen schimmels; als bladbemesting werd nog kaliumfosfiet gebruikt. De basisbemesting bestond uit de gecoate meststof Fieldcoat met een werkingsduur van drie maanden. “Dat hebben we tijdens het planten gestrooid. We hebben daarvoor een doseerunit op onze plantmachine gebouwd. Voorheen deden we een basisbemesting en dan nog een bijbemesting gedurende de groei, maar nu volstaat de basisbemesting. Dat werkt wel handig. Ik moet er wel bijzeggen dat onze grond niet uitspoelingsgevoelig is.”

Goede gekoelde teelt
Zijn laatste gekoelde teelt oogstte Van Giessen tussen 10 augustus en 15 september. “Daar moesten we wel bovenop zitten om alles op tijd te plukken door het wisselvallige weer, maar de prijzen liepen toen op, al met al is dat wel een goede teelt geweest.”

Erg lang hangen
In de overkapte stellingenteelt die op 9 juli werd geplant, startte de oogst in de eerste week van september. “Die hebben er lang over gedaan om zover te komen. We hebben geplukt tot in de week van 18 oktober. Ook toen hingen er nog mooie vruchten aan, maar ze moesten wel erg lang hangen om nog mooi door te kleuren. Bovendien zijn er op een gegeven moment ook glasaardbeien en daar leg je het dan toch tegen af. Dan hoef je met stellingaardbeien van buiten niet mee aan te komen.”

Mooi vluchtje aardbeien
In de kas startte Van Giessen in de week van 25 oktober met oogsten. “Toen begonnen de prijzen net op te lopen. We zitten momenteel op 1,5 kilo per vierkante meter en er hangt nog een mooi vluchtje aardbeien aan. Ik verwacht dat we aan eind november op 3 kilo zitten”, aldus Van Giessen op 11 november. “Dan blijft er voor december nog 1 kilo over en misschien nog wat in januari.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.