‘Een goede weersvoorspeller mag mijn uien gaan verhandelen’

Tot nu toe verliep het spruitkoolseizoen voor Huib en Chris Bos in Zevenhuizen redelijk goed. “De moeilijke periode qua prijsvorming zit er nu aan te komen.” De productie zit met ruim 30 ton per hectare uitstekend op koers en de prijs zat in week 45 op zo’n 25 cent per kilo. “De week ervoor was het 38 tot 40 cent voor de daghandel, afgezien dus van de bemiddeling. Dat blijft een moeilijk onderdeel hoe daar mee om te gaan. Hoeveel verkoop je via bemiddeling en welke prijs kun je dan bedingen?”

Eerst een nacht in de koelcel
De kwaliteit is prima, ondanks de natte omstandigheden. “Na de oogst zetten we ze wel eerst een nacht in de koelcel voordat we ze sorteren. Dat scheelt aanzienlijk in beschadigingen en mogelijke smetaantasting. Tegen schimmels hadden we wel vaker moeten spuiten, maar dat ging gewoon niet. Wat dat betreft was de afgelopen twee maanden een drama. Toch valt het mee qua aantasting. We hadden een hoekje met witte roest, maar dat is met Folio Gold goed bestreden. Eigenlijk komen we meer spruiten tegen die door de made van de koolvlieg zijn aangevreten. Alle eitjes komen onder dergelijke omstandigheden natuurlijk uit.”

Hopelijk geen buitensporige producties
Bos zit met de oogst in Abacus en zat daarvoor in de Irene. “Dat was een mooie hoek.” De planten van Abacus hangen wel wat, waardoor het oogsten wat lastig is. “Wij hebben over het algemeen vrij zware gewassen, dan kan het wel eens gebeuren dat er eentje iets té zwaar wordt.” Na Abacus volgt opnieuw Irene en dan Camus. “Ik hoop dat de producties geen buitensporige hoeveelheden gaan aannemen, want dan komen we in dezelfde situatie terecht als vorig jaar. Het is beter als we wat minder oogsten en de prijs op peil blijft. In die zin ben ik nog steeds gelukkig dat er geen Cyrus.”
Bos heeft zijn bedenkingen bij de voorspellingen van een strenge winter. “Wie kan dat nou goed voorspellen? Iemand die dat kan, mag mij bellen en dan mijn aardappelen en uien gaan verhandelen!”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.