‘Afwachten of de glazen bol ook uitkomt’

De vlag hangt er als het om de productie en afzet van sluitkool gaat goed bij, stelt Joep Muileboom in Waarland. “De vraag is goed, de prijzen zijn goed en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Wat wil je nog meer. Toch blijft het natuurlijk afwachten of wat er zich nu voordoet in die glazen bol ook werkelijk allemaal uitkomt, ”

Nog niets naar Rusland
Die goede prijzen liggen op een niveau van 17 cent per kilo voor de 36’ers, 14 cent voor de grotere kolen en zo’n 11 cent voor de industriekolen ‘los in de vrachtwagen’. “Er is op dit moment vooral vraag vanuit Polen, want naar Rusland gaat nog niets, maar daar kunnen we dus mooi van profiteren.”

Niet natter dan anders
Muileboom is nog zo’n twee weken doende om zijn bewaarkool binnen te halen. “Normaal beginnen we daarmee rond 1 oktober al, liefst zelfs eind september. Dit jaar is dat ruim 10 dagen later geworden, omdat we onze aardappelen niet eerder van het land af hadden door de natte rooiomstandigheden. Op het moment verloopt het snijden prima, het is niet veel natter dan dat we gewend zijn in deze periode van het jaar. En we zijn wel vaker tot half november in de weer om alles binnen te halen.”

Niet meer bespuitingen
De schimmeldruk is ondanks de natte omstandigheden niet veel groter dan in voorgaande jaren. “De kolen worden wel wat rijp, voor ‘het mooie’ hadden ze er eerder afgekund. Daardoor zie je nu wel iets meer valse meeldauw, maar het is helemaal geen probleem. We hebben ook niet meer bespuitingen nodig gehad om het onder de duim te houden.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.