235 bekeken

‘Diffuse folie kost nu eenmaal wat licht’

"De eerste oogst van de doorteelt op stellingen met trayplanten Elsanta is teelttechnisch gezien heel goed verlopen", vertelt Ronnie Jansen in Hoogstraten. Deze planten gingen rond 20 juli op de stellingen, met de pluk vanaf 25 augustus tot half oktober. Haygrove tunnels met ruimte voor zes rijen stellingen zorgen voor de bescherming. "Er hing op het eind nog een halve kilo per vierkante meter aan, die hebben we niet meer geplukt. We hebben de trossen en het losse blad er al uitgehaald."

Diffuus folie
Dat de teelt zo op zijn einde loopt, wordt behalve door de afnemende temperaturen in de hand gewerkt door het type folie op de tunnels ligt. Die is diffuus. "Ideaal voor in het voorjaar en in de zomer, maar het houdt ook altijd wat licht tegen." Bovendien loopt de afzet op de veiling tegen half oktober wat stroever, door de aantrekkende aanvoer van glasaardbeien.

Planten op de grond
De planten gaan rond half december in de koeling, net als dat de afgelopen twee jaar ook is gebeurd. "Tevoren legden we ze altijd op de grond. De laatste jaren liep dat niet echt goed, doordat je amper invloed hebt op de omstandigheden waaraan de planten bloot staan."

Apart onderzoek bloemknoppen
Jansen kweekt zijn trayplanten zelf op, met stekken van twee herkomsten. De planten voor de teelten onder glas (een zomer- en een doorteelt) en voor de stellingteelt worden op een gelijke manier opgekweekt. Wel worden de planten per leverancier apart onderzocht op bloemknopontwikkeling. De planten met de minste spreiding - indien aan de orde - worden apart gehouden voor de zomerteelt.
Vorige week had Jansen het plan om nog twee weken door te gaan met het bijbemesten van het trayveld. "In week 44 ben ik begonnen met afbouwen."

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.