418 bekeken laatste update:7 nov 2010

‘Na augustus liep het spaak’

“We zijn de laatste spinazie aan het maaien”, meldt Gerard Broersen in Lutjebroek. “De kwaliteit is niet meer super, maar toch alleszins redelijk. In deze tijd van het jaar kun je ook niet meer verwachten.”

Gevolgen nattigheid
Broersen zaaide zijn laatste spinazie van het ras Racoon op 13 oktober. “Dat is een paar dagen later dan we gewend zijn en dat kwam door de natte grond. Ze zijn door de nattigheid ook onregelmatig opgekomen en traag gegroeid. Er zullen stukken tussen zitten die we niet hoeven te maaien, want die gaan het niet halen.”
De ervaring van niet hoeven maaien had hij in september en oktober al vaker, ook toen door de nattigheid. “Tot eind augustus verliep het seizoen normaal en hebben we de kilo’s geoogst, maar daarna liep het spaak door een overmaat aan water. Van de 100 hectare die we door het seizoen heen telen is 15 hectare verloren gegaan, puur in die periode. Dat is toch wel pittig. Door dat productieverlies blikken we ook terug op een matig seizoen. De prijsvorming was wel normaal en vergelijkbaar met 2009.”

Een spikkelziekte
Door de natte omstandigheden ontstond ook een aantasting door een schimmel. “Volgens mij is het Cladosporium, maar in ieder geval een van die spikkelziektes die in spinazie kunnen voorkomen. Er zijn rassen die daar sterker tegen zijn dan Racoon, maar normaal gesproken hebben we daar in deze periode geen last van. Dan ga je dus ook niet kiezen voor een ander ras, omdat Racoon ons verder goed bevalt. En nee, van wolf is geen sprake.”
Racoon is, naast Hudson, ook het ras dat Broersen in december weer zaait als start van het nieuwe seizoen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.