‘We hebben altijd nog de aardappelrooier als uiterste redmiddel’

Sinds eind oktober rooit José Waverijn volop peen voor in de bewaring. “Het rooien verloopt problematisch door de natte omstandigheden, de productie is met 75 tot 82 ton per hectare gemiddeld en de uniformiteit valt wat tegen door de onregelmatige opkomst. Gedurende het seizoen is dat niet echt opgevallen, maar nu komt dat wel degelijk tot uiting. De wortels zijn ook 10 tot 20 procent korter dan we gewend zijn. Bij de vroege zaai van maart, april valt dat nog wel mee, maar bij de latere zaaisels zie je dat duidelijk.”

Dunne stengeltjes
Het loof slijt de laatste tijd hard. “Het zijn maar heel lichte, dunne stengeltjes en Alternaria zorgt voor verdere slijtage. Als er nog een keertje een nachtvorst komt, dan wordt het wel heel lastig om de wortels met de klembandrooier nog te kunnen rooien. Als uiterste redmiddel hebben we nog de aardappelrooier, maar dan hoeven we de peen niet meer in de koelcel te stoppen.”

Lichte aantasting wortelvlieg
De ribbelingen op de wortels waar Waverijn in juli over sprak, blijkt er nu niet te zijn uitgegroeid. “Enkele percelen hebben het echt zwaar te pakken, dat worden wortels voor de industrie, want meer valt daar niet meer van te maken.” Daarnaast constateert hij kwaliteitsvermindering door wortelvlieg. “Zeker in de wat vroegere zaaisels zie je een lichte aantasting van wortelvlieg. Bij zaaien is daar wel Vydate gebruikt en dat middel heeft zijn werking, maar we kunnen niet zonder een goed alternatief voor dimethoaat.”

Leveren aan vrije handel
Momenteel worden er volop wortels gerooid voor de contractteelten, waardoor er weinig vrije handel is. “Als die contracten halverwege deze maand zijn ingevuld, hoop ik dat we weer een perceeltje kunnen leveren aan de vrije handel.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.