‘Amper smet in vergelijking met het noorden’

"Mogelijk dat we tot eind november doorgaan met snijden", vertelt Martijn Verschuren in Raamsdonk. "Dat is puur afhankelijk van het weer, met hagel of vorst is het gebeurd. En het hangt af van de productie in Spanje. Ieder najaar komt de geruchtenstroom daarover al op gang, al ver voordat het eerst scherm daar vandaan komt. Voor de prijsvorming is het overigens niet goed, maar voor zover ik het kan overzien ligt er nog nergens Spaanse broccoli in de winkels."
Het laatste ras is Monaco. "Dat ras is er al langer, we telen dat al jaren en is altijd goed bevallen. Monaco is in vergelijking met Monterey niet zo sterk op smet, maar we kunnen er makkelijker zware schermen van snijden. Eind volgende week starten we met de oogst in laatste Monaco, in een planting van 5 augustus."

Steel relatief nieuw
Momenteel wordt ook al geoogst in Monaco, in combinatie met het ras Steel. "Ondanks dat Steel relatief nieuw is, is de helft van ons areaal dit najaar Steel. Daar zit wat risico aan, maar als je de kwaliteit van Steel nu vergelijkt met die van Monaco, doet Steel het gewoon beter. Of je zou kunnen zeggen dat Monaco tot nu toe wat tegenvalt. Als er geen gekke dingen gebeuren, zit het er dik in dat we volgend jaar in het najaar weer voor Steel kiezen."
Smet is door het huidige koude weer niet aan de orde. "Zelfs in september viel het hard mee, in vergelijking met de trammelant die ze toen in Noord-Nederland hadden. Op ons slechtste perceel hadden we 20 procent uitval, op drie andere percelen bleef het beperkt tot een paar procent. Blijkbaar heeft het hier minder geregend als daar, en wellicht speelt ook het klimaat een rol. Volgens de collega’s in Noord-Holland zijn de omstandigheden daar vaak anders door de invloed van de zee en het IJsselmeer."

Hard gewas
Wel is de oogstfrequentie inmiddels ver teruggevallen tot gemiddeld een keer per 10 dagen. Teelttechnisch gezien is dat minder een probleem, doordat het gewas door de koude erg hard is geworden. De schermen kunnen daardoor langer op het veld blijven, zonder dat ze overrijp worden. Voor de continuïteit in de oogst is het echter een stuk minder. "Het werkt ook niet prettig. Er wordt voorverkocht op basis van oogstprognoses. Komt zo’n voorspelling niet uit, dan moet je echt gaan zoeken naar goede broccoli. Dat werkt kostenverhogend, terwijl de prijs wél vast staat. Dat speelt eigenlijk het hele najaar al."
Vrijkomende kleigrond wordt meteen geploegd, zandgrond blijft vast liggen tot het voorjaar. De inzet van groenbemesters is niet aan de orde. "Dat loont niet, broccoli is bijna zelf een groenbemester."

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.