‘Geef mij maar Kenton’

“Ik ben niet aan het oogsten, dat heeft nu toch allemaal geen zin met deze prijzen?”, reageert Huub Kusters in Oirlo. “Ik start altijd pas begin of half december, want mijn portemonnee is niet zo groot dat ik de handel ook nog kan sponsoren. Er zijn er genoeg die dat wel doen, daar hoef ik niet aan bij te dragen.” Kusters volgt deze werkwijze “misschien al wel 25 jaar; herfstprei kost altijd geld. Of de prijs is niet goed of je wacht op betere tijden en dat gaat dan ten koste van de kwaliteit. Geef mij maar winterprei met wat minder kilo’s, maar wel van een kwaliteit die maakt dat ik een goede arbeidsprestatie kan halen. Ik vertik het om voor niets te werken.”

Geen problemen met Kenton
Alle prei is van het ras Kenton. “Vorig jaar heb ik Harston geprobeerd. Perfecte prei hoor, maar in vergelijking met op hetzelfde moment geplante Kenton wel 20 tot 25 procent minder productie. Zelfs onder bedekking tegen vorst gaf Harston nog rotte punten, in tegenstelling tot Kenton.” Andere rassen naast Kenton heeft hij ook niet in beproeving. Er zijn er die Kenton vallen vanwege Pseudomonas, maar daar heb ik geen problemen mee, zelfs niet op een blokje waar onderhand al 33 jaar prei wordt geteeld.”

Het staat perfect
Kusters start de eerste planting rond 6 à 7 juli, daarna volgen nog 4 plantingen. De nummers 2 en 3 volgen steeds om de vier dagen. De laatste prei gaat eind juli de grond in. Alles is ponsprei, in een verband van 10 x 75 centimeter. In de loop van het seizoen wordt elke 4 à 5 weken bijbemest. “Het staat er nu perfect bij. In het begin vond ik er een lichte papiervlekkenaantasting, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. De onkruidbestrijding is ook uitstekend gelukt. Op deze grond mag het zo vaak regenen als het wil, dat geeft nooit problemen. Daar staat wel tegenover dat we bij droogte altijd veel moeten beregenen.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.