‘Na valse start toch redelijk seizoen’

In week 41 oogstte Cor Driessen in Haler zijn laatste courgette van zijn vierde planting van dit seizoen. “Het blad is in die week zelfs bevroren geweest, dan is het natuurlijk gedaan.”

Misvormde vruchten en rotte punten
De weersomstandigheden maakte dat de vierde planting kwalitatief wat tegenviel. “De temperaturen zorgden ervoor dat de aanzet van nieuwe bloemen wat minder vlot verliep en als je twee dagen achter elkaar ’s morgens water in de bloemen hebt staan, weet je ook dat je acht tot tien dagen later meer misvormde vruchten en vruchten met een rotte punt gaat oogsten. Er zijn weken geweest dat dit opliep tot 50 procent van de productie. Gelukkig vertaalde zich dat wel in een betere prijs.”

Geen verkeerd seizoen
Over het afgelopen seizoen is Driessen redelijk tevreden. “In april, mei hebben we door de koude een valse start gemaakt en gewassen zelfs nog af moeten dekken en toen het weer omsloeg zakte de prijs helemaal in elkaar. Daarna kwam de productie in rustiger vaarwater en herstelde de prijzen zich aardig. Wij hebben een middenprijs van 18 cent met een productie die circa 10 procent lager is uitgevallen dan we hadden begroot. Gemiddeld maakt dat het alles bij elkaar toch geen verkeerd seizoen was, maar daar waren we eerlijk gezegd ook wel aan toe na twee mindere jaren.”

Steeds Mirza
Driessen teelde het hele seizoen het ras Mirza en dat is hem goed bevallen. “In de laatste planting had de koude natuurlijk wel zijn invloed op de stand van het gewas en dan zie je ook de druk van meeldauw toenemen. Maar dat is een feit dat zich ieder jaar voordoet vanaf september als de nachten kouder worden en het zonnetje zich overdag niet meer zoveel laat zien en ook minder intensief schijnt.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.