289 bekeken laatste update:21 okt 2010

‘We starten later, dat merk je in de productie’

Het kan knap kraken in Drouwenerveen, vooral door de vorst. Afgelopen weekend was het zo ver, van zaterdag op zondag en vooral van zondag op maandag. Aardappels rooien was maandagmorgen weliswaar mogelijk, maar pas na een uur of 10. Eerst moest de vrieskorst wegdooien, vertelt Etie Dilling in Drouwenerveen. De aardappelen zijn inmiddels binnen, nu is het de beurt aan de suikerbieten, voor levering op 5 november. "Zou die leverdatum later zijn geweest, dan zouden we toch begonnen zijn met rooien; als het kan, willen we voor 1 november van het land zijn."
De weersomstandigheden hebben er ook voor gezorgd dat het aspergeloof stevig op zijn retour is. "Krijgen we in november of december een keer een mooie kans om het loof in te werken, dan zal dat ook gebeuren. Vanuit teeltoogpunt gezien is dat het beste: apart loof verwerken, en apart ruggen opbouwen in het voorjaar."

Laat voorjaar nekt
Maar er moet wél tijd voor zijn. "Zou ook de wintertarwe nog gezaaid moeten worden, dan krijgt dat voorrang.” Waarmee Dilling duidelijk maakt dat ze het op de eerste plaats van de akkerbouw moeten hebben, tegenwoordig aangevuld met blauwe bessen. De prioriteit lag al niet bij asperge en in de loop van de tijd is de teelt steeds verder in de schaduw komen te staan. Een belangrijke reden is de achterblijvende productie in Noord-Nederland in vergelijking met Limburg en Noord-Brabant. "Daar zijn we door ervaring achtergekomen, en het is ook wel te verklaren. Het einde van de oogst rond 24 juni ligt vast, maar met de temperatuur in het voorjaar lopen we hier gemiddeld twee weken achter ten opzichte van het zuiden. Dat scheelt groeitijd, en dat merk je." Ze wijst nog even op de Stichting Bevordering Aspergeteelt Noord-Nederland, indertijd opgericht met een groep aspergetelers uit de noordelijke regio om het product beter op de kaart te zetten. "Die aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen, maar leidt inmiddels een - wat zo mooi heet - slapend bestaan."

Blokje voor het paard
De teelt van asperge heeft voor Dilling zeker niet afgedaan. Afgelopen voorjaar is nog een stuk aangeplant met de rassen Backlim en Cumulus. Tevoren stond er ook al asperge op dat stuk. "Dat gewas stond er na 10 jaar nog gezond bij, maar was volledig uit model gegroeid."
De grond is voor de herinplant niet bemonsterd. "Het is een stuk van een huisperceel, wat te klein is voor het akkerbouwbedrijf. ‘Een mooi stukje voor het paard’, maar wij hebben er asperge op gezet." De richting van de gewasrijen is wel een kwartslag gedraaid ten opzicht van de oude planting. "Dat sluit mooier aan op het er achter gelegen aspergeperceel, en de wind waait nu mooi door de rijen heen, in plaats van er tegen aan." 

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.