299 bekeken

‘Nieuwe indrukken met die Cyrusvervangende rassen’

Jan de Snaijer in Vierpolders heeft het behoorlijk druk, zoals hij zelf zegt. Momenteel niet zo zeer met spruiten, want de oogstmachine staat deze weken tijdelijk stil, maar met aardappelen en uien. Die hadden er in de loop van augustus en september uit gemoeten, maar dat ging toen vanwege de nattigheid niet door. "Komend weekend zijn de aardappelen er wel uit", gaf hij vorige week woensdag aan, "de rooiomstandigheden zijn nu heel acceptabel. Er wordt wel 10 millimeter neerslag voorspeld…"

Pauze na Davlin
Het is dit jaar voor het eerst dat De Snaijer niet volcontinu ‘in de spruiten zit’. Na de oogst van het ras Davlin is een pauze ingelast, die weliswaar wat later is dan vooraf gedacht. Volgens planning stond de oogst van die vroege spruiten voor de eerste week van september, dat is de tweede helft geworden. De kwaliteit was netjes. De hierna volgende rassen, voor de oogst vanaf eind oktober, lijken niet vertraagd. Het eerstkomende ras is Irene (B2768), gevolgd door SG 1403 (Plutus). "Allemaal in plaats van Cyrus. Ik heb dat met 5 of 6 verschillende rassen moeten invullen, want Cyrus is natuurlijk wel een ras voor een lang oogsttraject." Het ligt wat De Snaijer betreft evenwel niet voor de hand dat al die ‘vervangings’rassen het komend jaar weer aan de kant worden gezet ten gunste van Cyrus. "Je doet in zo’n jaar met andere rassen weer nieuwe indrukken op. Ik denk dat ik deels zal terugvallen op Cyrus, maar zeker niet in dezelfde mate als in de voorgaande jaren."
Het is de bedoeling de spruitenoogst deze keer rond 10 februari af te ronden. “Dat is ook wat anders dan in andere jaren. We hebben met name het ras Esperal behoorlijk ingekrompen.”

Geen ziektenproblemen
Wat de ziektendruk betreft, is 2010 niet het moeilijkste jaar gebleken. "De schimmels zijn volledig onder controle, kun je wel zeggen. Bij de insecten is witte vlieg het grootste probleem, voor zo ver je al van een probleem kunt spreken. We hebben er in ieder gaval niets aan gedaan, buiten de traybehandeling tegen bladluis. Koolmot is niet anders: geen probleem geweest."

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.