361 bekeken

‘Normaal is 50 tot 60 procent lang lof, dit jaar 30 tot 35 procent’

"Het rooien van de wortels moet nog wel een week of drie wachten, we zitten altijd wel wat langer in de oude wortels", vertelt Gert-Jan de Wit in Grootebroek. "Dan nog drie weken in de koelcel. Ik denk dat we voor Kerst drie trekken zullen doen met nieuwe wortels." Gestart wordt met Jador, gevolgd door Ombline en dan Topmodel.

Pitproblemen zien te vermijden
De Wit zit nu nog in het ras Vintor. "Dat gaat op zich wel goed, al moet je de temperatuur op het eind wel goed laten zakken om pitproblemen te vermijden. We starten nu bij 16 graden watertemperatuur, en 13 graden op het einde. Het percentage lang lof is met Vintor normaal 50 tot 60 procent, dat blijft dit jaar hangen op 30 tot 35 procent lange kroppen. Ik weet niet wat daar de oorzaak van is: misschien het ras, misschien het jaar? De kroppen staan er wel mooi strak op. Deze laatste wortels zijn ook erg goed geweest, het zijn immers de sterkste partijen die je tot het laatst bewaart."

Alles in de gaten houden
De omstandigheden in de koelcel moeten wel optimaal zijn. "We bewaren zelf, en houden de wortelen en de condities in de cel ook echt goed in de gaten: de temperatuur van voor naar achter en boven en naar beneden. Daarnaast bevochtigen we de wortels met een installatie voor hogedrukverneveling. Adviesbureau TTW volgt dat ook nauwkeurig, waarbij onder andere gekeken wordt hoe veel vocht per kuub wortels wordt gedoseerd. Daarmee zitten we volgens TTW aan de bovengrens. Dat kun je ook wel zien, op de bovenste kisten zit 8 tot 10 centimeter ijs. Het ontdooien van de wortels gaat in een week bij 5 graden Celsius, daarna staan ze vaak nog een dagje in de schuur of in een cel om verder te acclimatiseren."

In september geld verdienen
De Wit moest verstek laten gaan bij de Witlofbiënnale, twee weken geleden in Zwolle. “Jammer, maar te druk. Ik teel ook nog broccoli, om die onder de huidige natte omstandigheden uit het land te krijgen, moesten er soms twee tot drie trekkers voor de wagen. Ga je dan weg, dan loop je het risico dat het personeel het niet meer weet en dat alles in het honderd loopt. Hetzelfde geldt voor de open dagen van de zaadfirma’s. Die zijn ook in september, dat is bij uitstek de maand waarin we ons geld moeten verdienen. Dat is deze keer overigens niet gelukt. Door de kou hebben we een tijdje tekort broccoli gehad, en toen begon het te regenen. Daar werd de kwaliteit bepaald niet beter van."

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.