‘Steeds meer klanten door mond-tot-mondreclame’

Marcel Houtepen in De moer is nog aan het plukken in zijn laatste gekoelde teelt. De planting staat in een tunnel. "Als dat kan gaan we zo lang mogelijk door, wellicht tot de eerste nachtvorst. We plukken nog anderhalf, twee weken voor de veiling, wat er daarna nog afkomt is voor de thuisverkoop, restaurants en onze verkoopautomaat. De productie wordt dan te klein voor rendabel transport naar de veiling."
Deze laatste planting is zo’n drie weken in productie, met de kanttekening dat de productie door het relatief donkere weer wat traag verloopt. "De vruchten zijn mooi en er hangen er genoeg aan, maar het kost tijd. We plukken twee keer per week."

Minder keren spuiten
De ziektedruk is laag. "Het lukt goed meeldauw eruit te houden. Het scheelt ook dat we sinds dit voorjaar spuiten met luchtondersteuning. Het is lastig om het ene jaar met het andere te vergelijken, maar wel is duidelijk dat we dit jaar minder hoeven te spuiten. Niet wat betreft de middeldosering, maar wel met het aantal keren, omdat het resultaat per bespuiting beter lijkt."

Redelijk seizoen
De laatste gekoelde buitenteelt - numero 8 - werd vorige week afgerond. "Daar zijn we ook nog lang mee doorgegaan, maar op een gegeven moment loonde het echt niet meer." Terugblikkend constateert Houtepen dat het afgelopen seizoen nog redelijk is verlopen, ondanks dat de afrijping in de zomer op een gegeven moment  te hard ging, tegen een te lage prijs. "Toen hebben we wel kilo’s laten schieten, omdat het niet loonde daar meer arbeid voor in te zetten."  De thuisverkoop heeft veel goed gemaakt, plus de vervroegde normaalteelt en de eerste gekoelde teelt. Ook nu nog blijft de verkoopautomaat een behoorlijk publiekstrekker. "Dat zie je alle jaren wel, maar je ziet ook dat de belangstelling steeds groter wordt. De klanten maken een duidelijke keus voor een echt vers product. Dat gaat puur via mond-tot-mondreclame, want adverteren doen we niet."

Elsanta rijpt rustig
Voor het komend jaar ligt er een normaalteelt met Elsanta en Sonata. De eerste gaat onder een tunnel, de tweede is voor de pluk in juni. "Elsanta geeft in het voorjaar wat meer kromme vruchten, dat is een feit, maar Elsanta rijpt ook rustiger af in vergelijking tot Sonata. Die rustige afrijping is precies wat je wilt hebben, omdat de temperatuur onder plastic enorm kan pieken. Met Sonata kun je dan heel snel van die diep doorgekleurde vruchten hebben. Sonata past daarom beter in een junipluk buiten, en in de eerste twee gekoelde buitenteelten. De temperatuur is dan doorgaans nog niet zo gek hoog. Wel moet je dan om dag plukken, dat is belangrijk."

Geen restanten van folie
De normaalteelten zijn bemest met Entec, en de planten staat op afbreekbare folie met T-tape eronder. "Het gewas blijft zo in het najaar langer aan de groei, en het drukt uiteraard het onkruid. Afbreekbare folie is iets duurder dan gewone PE-folie, maar dat pak je dubbel en dwars terug bij het opruimen van het gewas. De folie infrezen en klaar, je vindt nooit restanten terug."

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.