‘Met kunst- en vliegwerk weer aan de groei gekregen’

Op 27 augustus plantte General Manager Ronald Peeters van Dutchgrowers in America zijn laatste ijsbergsla van dit seizoen. Het ras was Silvinas. “Begin september hadden de laatste plantingen het lastig, maar de laatste twee weken zijn ze goed hersteld. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we alles oogsten, maar oktober is natuurlijk wel een maand die voor verrassingen kan zorgen. Een flinke nachtvorst en de situatie kan heel anders zijn.” De huidige vooruitzichten zijn dat er tot en met week 44 voldoende sla zal zijn, mooi op gewicht en van een goede kwaliteit.

Sla van de wortel
In augustus viel er in America 183 millimeter regen, verdeeld over vier dagen. “Toen is er sla van de wortel gegaan. Die hebben we met kunst- en vliegwerk zoals bemesten en schoffelen toch weer aan de groei kunnen krijgen. De planting die vijf dagen voor de oogst zat, hebben we bijbemest met een bladmeststof en die hebben we optimaal kunnen oogsten. Sla waar we niet meer door konden met de rijenstrooier hebben we over het gewas heen bemest met MulitK en in jongere sla hebben we rijenbemesting gedaan met eerst KAS en toen Entec tijdens het schoffelen.”

Voordeel beddenteelt
Desondanks ontstond er later in het seizoen wel even een volumeprobleem. “Maar daar zijn we toch vrij goed doorheen gekomen. Je ziet onder deze omstandigheden het voordeel van een beddenteelt. In de sporen kan water staan, maar de bedden drogen vrij snel op, zodat de sla nooit helemaal en heel lang in het water staat. Van vrijdag op zaterdag is hier ook nog 19 millimeter gevallen en stond er opnieuw water in de sporen. Over de bedden kon je gewoon lopen.”

Druk van valse meeldauw
Kwaliteitsproblemen bleven beperkt tot wat groeischeuren, van rand of nerfverkleuring was geen sprake. Wel steekt valse meeldauw de kop op. “We behandelen preventief vanaf een week na planten. Dan beginnen we met Previcur, later gevolgd door Amistar, Fubol Gold, Amistar en Revis. Op die manier zijn de gewassen goed schoon te houden, maar toch zie je de schimmel hier en daar in de gewassen. Dat betekent dat de druk hoog is.”
Peeters ervaart opnieuw de voordelen van zijn Delvano spuitmachine met luchtondersteuning. “Door het middeleninjectiesysteem kun je per planting of zelfs per spuitbaan wisselen in de keuze van het middel.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.