‘Het waren mooie weken…’

“Van de laatste drie plantingen Romeinse sla is zo’n 50 procent afgedraaid”, stelt Paul Kessel in Zegge vast. “Bij lollo rosso en eikenbladsla valt dat gelukkig mee.”

Veel afdraaiers
Kessel plantte op 28 augustus zijn laatste bladgewassen. Daaraan voorafgaand plantte hij op 25, 23, 20 en 17 (alleen bionda) augustus en daarvoor wekelijks. “We zijn mondjesmaat aan het oogsten, vanwege de uitval door het afdraaien en vanwege de moeizame groei. Normaal oogsten wij 20 pallets per dag, nu zitten we op 10 pallets om de dag. Vanaf week 41 hebben we wel weer volop rosso en eikenbladsla of smet moet echt doorzetten. Of die planting van 28 augustus het haalt, zal afhangen van de weersomstandigheden die we nog krijgen. De afgelopen dagen verliepen wat dat betreft wel gunstig”, aldus Kessel op 6 oktober.

Prijzen op mooi niveau
De mindere oogstpercentages spelen niet alleen bij Kessel, waardoor de prijzen de afgelopen weken op een mooi niveau zaten. “Dat maakt veel goed. De eerste vier weken na mijn vakantie sneden we zelfs 30 pallets per dag tegen prijzen vanaf 60 cent per krop, oplopend tot 80 cent. Dat waren mooie weken. Vanaf half september liep het oogstpercentage sterk terug, maar bleven de prijzen wel op het niveau van 70 tot 80 cent.” Qua gewicht was het niet altijd hosanna. “Kroppen van 300 tot 350 gram haalden we niet, het schommelde rond 250 gram.”

Weinig schimmels
Van schimmels hebben de gewassen weinig last. “Hier en daar moet er wel een extra blaadje vanaf door smet. Lollo rossa heeft dat ook wat aan de toppen van de bladeren. Bij eikenbladsla is het geen probleem en bij de Romeinse sla valt het al met al heel erg mee. De schimmelbestrijdingsmiddelen die we aan het begin van de teelt mogen toepassen hebben hun uitwerking blijkbaar niet gemist, ondanks dat we tijdens een droge periode nog een keer hebben geschoffeld. Tegen schimmels is het beter als de grond onberoerd blijft liggen, maar het onkruid moet ook bestreden worden en zuurstof in de grond is natuurlijk ook niet verkeerd."

Stikstof uitgespoeld
Rond half september strooide Kessel nog kunstmest. “De plantingen die het zwaarst stonden kregen toen 400 kilo kalksalpeter per hectare, de lichtere plantingen 400 kilo MgAS. Het was toen nodig om bij te mesten, want er was veel stikstof uitgespoeld door de zware regenbuien die er gevallen waren.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.