Redactie GFActueel
28/01 ‘Wortels bijkopen zal lastig worden’

Marten Vrijbloed in IJsselmuiden trekt momenteel het ras Vintor. “Vanaf Nieuwjaar eigenlijk al. Dat is wat vroeger dan gepland. Het was de bedoeling om nog wat oude wortels bij te kopen. Aanvankelijk leek dat ook geen probleem, totdat bleek dat men in Frankrijk vroege wortels tekort had. Die trekkers zijn ook in Nederland gaan kopen. Ik heb ook nog wel wortels kunnen kopen, maar minder dan de bedoeling was.” Vrijbloed startte dan ook wat vroeger met de trek van het ras Altlas, waardoor de hele planning naar voren opschoof.

Nog niet rijp
De trek met Vintor verliep niet meteen zoals je zou mogen verwachten. “Ze waren begin januari gewoon nog niet 100 procent rijp. Dan moet je vroeg oogsten, en dat kost kilo’s. Houd je ze dan te lang in de cel, dan krijg je gebarsten kroppen. Ik ben gestart met 60 kilo per vierkante meter, dat is voor mijn doen te laag. Nu komt er zo’n 70 kilo vanaf, en het wordt elke dag beter.”
Veel sturingsmogelijkheden om die relatieve onrijpheid te ómzeilen zijn er niet. “Je moet zorgen voor een zo gelijkmatig mogelijke groei, dat is het belangrijkste: heel voorzichtig telen, en dan op het laatste terug met de temperatuur. De kroppen die we nu aan het oogsten zijn, zijn getrokken op 16 à 16,5 graden watertemperatuur en 16 graden lucht, met op het laatst een watertemperatuur van 14,5 graden. De wortels en de kroppen zijn wel supergezond.”

Vroege wortels zien te krijgen 
Een tekort aan wortels is te verwachten. “Ik ben daarom nu aan het zoeken naar een vrije partij. Maar als het seizoen een beetje gaat lopen - laten we dat hopen - dan zal wortels bijkopen lastig worden. Dan zal het vroeg zaaien worden, of beter gezegd: vroege wortels proberen te krijgen. Met Atlas kan dat lastig worden. Ik zit dan meer te denken aan vroegere alternatieven als Desir of Zilia.”

Prijs langer op niveau
De middenprijs tot nu toe valt Vrijbloed tegen. “Die is niet hoger dan vorig jaar, maar waar de prijs een jaar geleden vanaf dit moment ging zakken, reken ik er nu op dat de prijs langer op niveau blijft. Dat geeft wat optimisme. Het is wel een feit dat de Franse trekkers inmiddels ook behoorlijk op productieniveau zitten. Het is de vraag hoe lang ze dat volhouden, met hun krappe wortelvoorraad.”

Weinig vertrouwen in de handel
Als de witlofprijs in de benen blijf, dan is dat niet zo zeer de verdienste van de handel, oordeelt Vrijbloed. “Ik heb weinig vertrouwen in de markt. Kijk nu naar de prijs van spruiten, die is ondermaats, ondanks het winterweer. Ze liggen in het winkelschap naast buitenlandse sperziebonen waar men met een gerust hart 3 euro per zakje voor durft te vragen. En dat wordt dan wél betaald.” Dan: “Wat denk je als de ijsbergsla het komende voorjaar weer niks oplevert? Dan zal witlof echt niet doortrekken naar een euro!"

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.