28/01 ‘Beter aan vier pallets verdienen, dan op acht geld toeleggen’

“Zeker onze heel late winterprei heeft veel geleden”, is de ervaring van Marco van de Water in Nieuwkuijk. “Die prei is eind augustus geplant, daar zat dus nog vrij weinig blad op. Dan heeft zo’n plant ook niet veel bij te zetten. Als ik dat zo zie staan ben ik op het effect van de hergroei niet gerust, maar hopelijk valt het mee.”

Galvani goed door de vorst
Voor de eerste vorst kon hij een perceel Galvani niet rooien omdat de grond te nat was. “Vorige week konden we daar wel terecht en ik moet zeggen dat dit ras nu goed voor de dag komt. Galvani komt opnieuw als een van de betere rassen door de winter. Ik ben blij dat we hem tot vorige week hebben laten staan.”
Van de Water levert het ras vanuit de koelcel, hij nog circa een hectare zitten. “Het is nu aardig werken met dat ras. Er zit iets meer werk aan, maar ik klaag niet. Je kunt beter vier pallets per dag schonen waar je iets aan verdient, dan acht waar geld bij moet.” Hij heeft ook nog Harston in de koelcel zitten die 6 weken geleden gerooid werd. “Daar mankeert helemaal niets aan.”

Opmerkelijke verschillen
Ook een paar hectare Ashton werden afgedekt. “Bij Harston zie je verschil in hoe de prei op het veld staat. Als de plantrijen met de wind mee staan, lijdt het gewas veel minder als dat de plantrijen dwars op de windrichting staan. Tussen Harston en Vitaton die samen op hetzelfde perceel staan, ziet hij een duidelijk verschil. “Vitaton staat nu duidelijk beter, maar er kan natuurlijk nog van alles gebeuren.”

Meer prei in België
De prijsvorming lag deze week op een niveau van 50 à 60 cent per kilo. “De piek van net na Nieuwjaar is weer achter de rug. Ik heb gehoord dat er in België door de ervaringen van vorig jaar meer prei is gezet. Daar krijgen telers nu 47 cent per kilo. Dan kun je normaal gesproken natuurlijk niet verwachten dat de prijzen hier veel hoger zijn, bovendien zou de handel de prei dan in België gaan kopen.

Weer meer handel
Voor de komende week voorspellen ze weer temperaturen van -6 tot -7 graden Celsius, dus dan zal er niet veel gerooid kunnen worden. Misschien dat de prijs dan weer aantrekt, want er is ook weer meer handel. Dat is een periode minder geweest. Ze hebben de kat wat uit de boom gekeken, denk ik.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.