310 bekeken

28/01 ‘In het begin dacht ik nog even wat een mooi dekentje’

“Waarschijnlijk is alles overleden”, meldt Dirk Jan Kok in Lutjebroek. De droevige tijding betreft Kok’s winterbloemkool. Toen hij vorige week nadat de sneeuw voor het grootste deel was weg gedooid even ging kijken, leek er nog uitzicht op herstel. “Sommige harten leken nog wel wat groenig”. De afgelopen nachten met strenge vorst, na enkele dagen met temperaturen boven nul, lijken de route naar de eeuwige rust evenwel versneld te hebben. “Dan in de vorst, dan weer niet, dat is funest. Die sneeuw op de planten is trouwens ook niet goed geweest. In het begin dacht ik ‘mooi zo’n dekentje’, maar ik denk nu dat de planten te lang afgedekt hebben gelegen, waardoor ze zijn gestikt.”

Dure groenbemester
De in de Grootslagpolder verblijvende ganzen hebben het sloopwerk verder afgemaakt, door de plantendelen die nog boven de sneeuw uitstaken, verder af te vreten. “Het is dat de planten zijn afgevroren, anders zou ik zeker een schadeclaim indienen bij het Faunafonds. En dat zou dan iedereen moeten doen, zodat men onderhand eens doorkrijgt wat die vogels hier voor ellende veroorzaken.” Oogsten zitten er waarschijnlijk dus niet, zodat deze kool gaat dienen als een wat duur uitgevallen groenbemester.

Start nieuwe seizoen
De potplanten zijn besteld voor de eerste week van maart. “Dan kunnen ze mooi afharden totdat de gelegenheid zich voor doet om ze te planten. Ik ben overigens nooit de eerste, als de planten de derde week van maart de grond in gaan, is dat voor mij vroeg genoeg. Ik begin met Viviane, Easytop, Adelanto en Megan op 8-centimeterpot, en dan volgen Vinson en Barcelona in 6-centimeterpotten. Het planten gaat met een Accord met een breed plantkouter.”

Onkruid geen probleem
Ploegen is er niet bij. De grond blijft de hele winter vast liggen, dan frezen en meteen planten. Voor de herfstrassen voor de oogst vanaf half september wordt de grond eerst losgehaald met een woelpoot, om de kans op problemen met wateroverlast te beperken. “In deze polder doet iedereen het zo op deze manier, maar kom je in de Wieringermeer of in de Flevopolder, dan is het bijna overal ploegen wat de klok slaat. Dan ben je wel meteen van je onkruid af, maar hier is dat geen probleem. Normaal klappen we de grond altijd heel licht met een freesbakje, dan ben je al veel vuil kwijt. Voorafgaand aan de potplanten voeren we in de herfst een chemische bestrijding uit als dat kan, of anders in het begin van de winter. Dat werkt prima.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.