447 bekeken

22/01 ‘Wachtbedplanten tien procent zwaarder’

Cees van Agtmaal in Nispen werkt met twee soorten groenbemesters: Japanse Haver en Afrikaantjes. Die Japanse Haver had hij half december versnipperd, dat was net voor de vorst. Hoe het de afgelopen periode stond met de vorstbestendigheid van dit gewas, daarover valt dus nog niets te zeggen. Vorige winter had hij deze vegetatie echter ook, en het toonde zich toen redelijk wintervast.

Twintig centimeter bewerken
Vorige maand was hij ook begonnen met het versnipperen van de Afrikaantjes, maar daar moest hij vanwege de sneeuw mee stoppen. “Daar staat nu niet zo veel meer van, maar ik moet dat gewas toch nog wel kort maken. Dan frezen en vervolgens ploegen of spitten.“ Deze laatste grondbewerking heeft de laatste jaren de voorkeur. “Je kunt dan iets ondieper werken. Twintig centimeter is voldoende, zo houd je de toplaag zo veel mogelijk bovenin.”

110 in plaats van 100 pallets
Zijn wachtbedplanten Elsanta zitten allemaal in de koelcel. “Ze zijn tien procent zwaarder dan vorig jaar. Toen had ik 100 pallets, deze keer 110. We hebben ook Sonata in de bewaring, die planten zijn aangekocht.”

Half maart van start
De meeste tijd kruipt momenteel in snoeiwerk en het uitsorteren van fruitboomonderstammen. “De eerste aardbeiplanten voor de vroege gekoelde teelt gaan half maart de grond in. Dat is enkele weken eerder dan in andere jaren. Het is de bedoeling na die vroege teelt nog een keer te planten. Ik wil eens kijken of we op deze manier wat meer kunnen verdienen.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.