21/01 ‘Tien procent rommel eruit, dat scheelt 300 hectare’

“Voor 30 centen spruiten telen, dat kan niemand”. Ben Geraets in Neer kan zijn frustratie slechts met moeite onderdrukken. Dat zijn product momenteel wat beter betaald wordt, is hoogstens een pleister op de wonden, en het is waarschijnlijk te weinig om het seizoen rendabel te kunnen afronden. “Wil daar sprake van zijn, dan moet je op gemiddeld 40 cent per kilo uitkomen, zo eenvoudig is dat.”

Verloren seizoen
Tot 31 december zat Geraets op een middenprijs van 32 cent. “Het zit er dik in dat dit financieel gezien een verloren seizoen wordt. We zijn wel aan het werk in een poging de marktsituatie te verbeteren.” ‘We’ is telersvereniging ‘Spruiten vooruit’. Hoe die pogingen eruit zien, houdt Geraets liever nog even voor zich.

Troep in het schap
De afgelopen weken heeft hij op internet regelmatig de kwaliteit gevolgd van de spruiten die Groenten&Fruit wekelijks koopt. “Jammer dat de kwaliteitsverschillen tussen de ene of andere supermarkt vaak zo groot zijn. Ik erger me daar geweldig aan.” Dat betreft zowel het gegeven dat veel spruiten in het winkelvak zonder twijfel al weken tevoren zijn geplukt, alsook de erbarmelijke kwaliteit doordat het rond de oogst fout is gegaan. “Het kan de schuld van de teler of van de handel zijn, maar eigenlijk boeit me dat niet. Feit is dat de consument regelmatig troep aangeboden krijgt, waarvoor we als sector de rekening gepresenteerd krijgen. Ga maar na: een teler die met slechte spruiten naar een handelaar loopt en 22 cent per kilo maakt, is op dat moment blij. Hij is op dat moment verlost van zijn product en heeft er nog geld voor gemaakt ook. Komt er een daarna een teler goede spruiten bij die handelaar, zal die handelaar zeggen: ik heb net gekocht voor 22 cent, daar kan niet veel meer bij. Daarmee is de trend gezet.”

Handschoen oppakken
Geraets wijst op de opmerking van John van de Sluis van ‘Spruiten Vooruit’ dat de huidige productie eigenlijk 800 hectare te groot is. “Als we het met zijn allen voor elkaar krijgen om de onderste 10 procent van ons product - de rommel - terug te rijden naar het veld, hebben we de eerste 300 hectare al te pakken én meer kans op een tevreden consument. Nogmaals, waar het met de kwaliteit van ons product fout gaat, interesseert me in wezen niet, het enige wat ik weet is dat het met de vermarketing van ons product anders moet. Die handschoen moeten we als sector zelf oppakken.”

Goede kwaliteit
Geraets is momenteel aan het plukken in het ras Clodius, gevolgd door Batavus. “Nog voor zo’n drieëneenhalve week. De afgelopen periode heeft de plukker in december twee weken stil gestaan, en nog een week in januari.” De kwaliteit van zijn spruiten noemt hij goed. “Ze zijn niks te rijp, dat is de hoofdreden. Als er problemen zijn, is dat alleen bij de dikke B’s.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.