laatste update:18 jan 2010

15/01 ‘Doe je het goed, dan is er markt’

Richard Biemans in Gemert heeft zijn andijvieplanten nog niet besteld. “De plantenkweker heeft ons al wel gebeld, maar we weten pas in de tweede helft van januari hoeveel we het komende seizoen precies gaan doen.”

Minder vroege bestellingen
De eerste van de reeks preiplanten die Biemans Plantenkwekerij jaarlijks opkweekt zijn reeds in Spanje en rond 15 januari in de Nederlandse kas gezaaid. “We zien in het vroege segment een verschuiving naar planten uit Marokko en Zuid-Europa.” De omvang van de vroege bestellingen is ook teruggelopen. Nog meer dan vorig jaar hopen telers op een goede juni maand, omdat in maart niet minder planten worden uitgeplant. In de herfst zal wel een daling plaatsvinden, wat ook noodzakelijk is gezien de prijsvorming van de laatste jaren ".

Prei veel geleden
Momenteel worden plannen gemaakt voor de komende winter. “De winterprei heeft ook dit jaar weer heel veel geleden van de vorst. Dat is op het oog in Nederland nog een graadje erger dan in België, maar alle prei die niets is afgedekt heeft heel veel geleden. De prijsvorming zal de komende 8 weken goed moeten zijn, willen telers wat kunnen verdienen. De rassen met veel blad, zoals Galvani en Poulton komen er momenteel het beste uit.”

Nieuwe rassen
In het rassenassortiment ziet Biemans weinig verschuivingen. Nieuwe rassen zijn Poulton en Vitaton, maar hier is weinig zaad van voor het komende seizoen. Biemans is ook doende zijn markt uit te breiden. “België is de laatste jaren een groeimarkt voor ons. Dit jaar is er ook iemand in Frankrijk die voor ons planten verkoopt. Op die manier proberen we onze afzet in ieder geval op peil te houden.Om je afzet te vergroten blijft het accent bij ons liggen op kwaliteit. Dat geldt voor zowel de preiplanten als de andijvie. Doe je het goed, dan is er altijd markt."

Oogstwagen is nodig
De benodigde onderdelen voor de nieuwe oogstwagen voor andijvie liggen inmiddels in de loods. “Het wordt in grote lijnen dezelfde machine als die we hadden, met hier en daar een kleine aanpassing. De oude machine beviel ons goed en we konden er heel flexibel mee werken. Toen we aan het einde van het seizoen weer op de knietjes moesten om te snijden en in te pakken, werden de voordelen van zo’n oogstwagen nog eens extra onderstreept. De kisten en de andijvie blijven veel schoner, er spat geen zand op. Op ons soort van bedrijf hoort gewoon een oogstwagen.“

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.