laatste update:15 jan 2010

11/01 ‘Als je over geld begint, moet je snel inleveren’

De peen van Jacob Guijt zit in Julianadorp dik onder het stro. “Begin november brengen we de eerste laag van 20 ton stro per hectare aan en begin december de tweede laag van 25 ton. Tussen de eerste en de tweede laag wordt nog folie gelegd.”

Niet alles gokken
Donderdag 7 januari was hij een klein stuk aan het rooien vanonder de eerste laag met stro. “Meestal valt de vorst tot aan Kerstmis wel mee en dan volstaat die ene laag. Verder is het nooit precies tot op een week te plannen, maar het is natuurlijk altijd zonde als je ze vanonder twee lagen moet halen, terwijl dat niet nodig was. Aan de andere kant kun je niet alles gokken, dus je moet voor een gedeelte ook op zeker spelen.”

Soor van wintersport
In Julianadorp vroor het maximaal 8 graden en er lag vorige week zo’n 20 centimeter sneeuw. “Prachtig voor een foto nu we aan het rooien zijn.” Helaas kon de fotograaf door de weersomstandigheden de plek van handeling niet tijdig bereiken… “Het is ook een sport om ze vanonder die sneeuw vandaan te krijgen. Een ander soort van wintersport!”
Guijt kiest desondanks voor onderdekkers. “We hebben één grote afnemer voor deze peen en nog wat kleinere. Allemaal willen ze ook in de winter graag verse peen en het is onze specialiteit om die te leveren. Normaal gesproken is dat met het Noord-Hollandse klimaat ook prima te doen.”

Vaste contacten
De afzet gaat voor het grootste gedeelte naar “vaste contacten. Dat klinkt anders dan telen op contract en het is ook anders. De prijzen worden per halfjaar van te voren afgesproken en liggen op een niveau waarvoor wij rendabel kunnen telen. Alleen als je het over rendabel telen hebt, moet je trouwens oppassen, want als je over geld begint, moet je al heel snel weer wat inleveren. ”
Het ras is Triniton en de productie ligt op een normaal niveau. “De kwaliteit is ook prima, we hebben nog nergens echt problemen mee gehad.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.