218 bekeken laatste update:15 jan 2010

Redactie GFActueel
08/01 ‘Je ziet de planten strak staan van de CO2’

Voor Sinterklaas moet je klaar zijn met lollo rossa onder glas, vertelde Wouter van der Waal in Ridderkerk in zijn vorige bijdrage voor deze rubriek, toen doelend op een planting van rond 20 september. “Dat is deze keer ook weer uitgekomen. Vanaf december wil de natuur niet meer, je ziet ook meer blad wegvallen dan je lief is. Iets wat groen is, dat wil nog wel, maar een roodbladig gewas redt het dan niet meer, onder andere door te weinig lichtinstraling.”

Pas weer groei na de vorst
De volgende oogst staat op de rol voor vanaf 1 maart. De weggroei van deze planten gaat relatief moeizaam. “De planten waren bij het uitplanten al wel grootachtig, dat is op zich geen probleem. Het zijn meer de groeifactoren die niet echt goed zijn: het sneeuwt of het vriest, en de wind zit meestal in de verkeerde hoek. Je ziet steeds weer dat zo’n gewas na de vorst pas echt weer begint met weggroeien, bij westenwind. Een heel ander weertype dus dan waar we nu in zitten.”

Strak van CO2
Van der Waal stookt met heteluchtkachels. “Je ziet de rv zakken, en in de nacht en ochtend zit je met CO2-gehalten die kunnen oplopen tot 4000 tot 5000 ppm. Je ziet de planten dan strak van de CO2 staan. Op het moment dat de kachels aangaan, gaat in de andere gevel een ventilator draaien om verse lucht aan te zuigen, maar dat is onder de huidige omstandigheden met vorst eigenlijk een lapmiddel. Je kunt wel zo veel mogelijk van de CO2-overmaat afvoeren, maar daarmee verlies je ook een hoop warmte.

Sneeuw ruimen
Daar komt nog bij dat het door sneeuw op het dak nóg donkerder wordt. Die sneeuw stoken we er trouwens wél af. Enkele jaren geleden hebben we de sneeuw gewoon laten liggen…, maar daarna ging het regenen, terwijl de goten nog vol sneeuw lagen. Het water liep na verloop van tijd over de goten de kas in. Maak je dat mee, dan leer je het wel om het dek onder de sneeuw te houden.”

Hazen als wolven
In het voorjaar gaat de teelt weer naar buiten, maar bij voorkeur niet te vroeg. “Binnen hebben we het onder controle, en dat geldt ook voor de druk van het wild. Tussen 15 en 20 april starten we met de eerste buitenplanting, die dan direct onder bedekking gaat, puur om wild weg te houden. Zelfs onder de huidige winterse omstandigheden zie je volop hazen. Onderhand zo groot als wolven. Je kunt ze bij wijze van spreken aaien, zo voelen ze zich al thuis in deze polder.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.