Redactie GFActueel
‘Er is een tijdelijk tekort aan handjes’

“Sinds het nieuwe jaar zit er meer schot in de zaak”, weet Patrick van Benschop in Waarland. “De prijzen lopen op door de omstandigheden in de ons omringende landen en doordat er Europees gezien 10 tot 15 procent minder is geplant. Tot op heden zijn de vooruitzichten dus goed.”

Tijdelijk arbeidstekort
Ook de beschikbaarheid van personeel speelt daarbij op dit moment een rol. “Onze Poolse medewerkers zijn voor Kerstmis naar huis gegaan en daar zijn er nu drie van terug. Normaal werken we met vier tot vijf personen. Er is nu dus een tijdelijk te kort ‘aan handjes’ en dat zal niet alleen bij ons het geval zijn. Hopelijk zet de vraag door, ook als er overal weer voldoende handjes beschikbaar zijn.”

Betere periode werd tijd
Van Benschop praatte vorige week donderdag over prijsniveaus bij wittekool van 17 cent per kilo voor de 36’ers en voor de kleinere maten van 20 cent. Bij rode kool was dat 20 en 21 cent. “Voor de tijd van het jaar is dat goed, maar het is natuurlijk wel voor zolang als het duurt. Vergeleken met vorig jaar, toen we op 4 tot 5 cent per kilo zaten, is dit natuurlijk werelds, maar het wordt ook wel weer eens tijd voor zo’n periode. Als de prijs onder de kostprijs ligt, trekt niemand een koelceldeur open, maar nu is er een redelijk goed begin te maken vanuit de koelcel.”

Taaie groeiomstandigheden
De kwaliteit van de bewaarkool is momenteel nog goed. “Deze zomer was het droog, dus zijn ze onder ‘taaie omstandigheden’ opgegroeid. Dat is voor bewaarkool alleen maar gunstig. Alleen constateren we dat nu, hoe de kwaliteit over enkele maanden zal zijn, blijft toch afwachten.”

Altijd gelukszoekers
Van Benschop heeft zijn planten alweer besteld voor het nieuwe seizoen. “Ik vraag me wel af wat de huidige prijzen betekenen voor het nieuwe areaal. Er zijn altijd gelukszoekers. Aan de andere kant maakt een paar procent meer of minder in Nederland ook weer niet zoveel uit op het totale aanbod in Europa. Wat er in het buitenland gebeurt is veel belangrijker, want 90 procent van onze sluitkool wordt geëxporteerd. De buitenlandse vraag is dus de belangrijkste factor.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.