3 reacties

Redactie GFActueel
Hoe leg je in 5 zinnen de teelt van aardappelen uit. Dat is een sadistische opdracht.

De eerste uitzending Taste of Life is heel spannend. We gaan op bezoek bij aardappelproducent Halko Biesheuvel van boerderij Midden Leeuwenstein in Heinenoord. Een pracht bedrijf dat speciaal voor ons een klein akkertje heeft laten staan om op het gemak te oogsten. We zijn laat in het seizoen en dit is de laatste 2 hectare van Nederland!

Trots
We ontdekken de enorme trots van teler Halko en manager Jan den Boer van Nedato. Niets is te gek. We staan in de ochtendmist met mobiele telefoons kiepers en rooiers te sturen alsof het een taxicentrale is. De cameraploeg geniet van het beeld. Mist, stoere machines, alle medewerking, een V van ganzen door de lucht.

De cameraploeg zoekt de juiste hoek om te filmen. Met afgrijzen zie ik dat ze juist het stuk veld kiest waar het meeste onkruid staat. Shit jongens, dat kan niet!! Dit is juist mooi voor het beeld vinden de experts. No way, mannen dit is mijn expertise. We kiezen uiteindelijk een mooi stukje.

Laarzen
Dan komt het moeilijkste voor mij, hoe leg je met 5 zinnen de teelt van aardappelen uit. Dat is een sadistische opdracht. Rudolph van Veen is heel aardig en geeft mij de juiste vragen. De antwoorden rollen eruit. Nu moeten dezelfde vragen vanuit een ander gezichtshoek opnieuwe beantwoord worden. In mijn enthousiasme zijn mijn antwoorden nog uitgebreider en completer. FOUT!! Dat moet precies hetzelfde antwoord zijn anders kan er niet gemonteerd worden. Alles opnieuw. Het moeilijke is dat er op grote afstand gefilmd wordt en de arme tekstredactrice moet (op haar gympies) over de ruggen klauteren, door de bagger om mij de tekst onder de neus te wrijven. De volgende keer neemt ze vast laarzen mee.

Daarna een paar mooie beelden en uitleg over de bewaring van de aardappels. De petjes met Heineken etc moeten af. Dat ziet er niet uit op tv. Bij toeval loopt de hele sorteerploeg in fonkelnieuwe Nedato truien. Waar zouden die opeens vandaan komen.

In de schuur die volgens de boer eigenlijk morgen al afgebroken zou moeten worden maar van Monumentenzorg niet mag, wordt verder gepraat over de bewaring. Ik moet de cameraploeg uitleggen dat in die oude schuur een restant bewaard wordt maar dat de echte opslag in die “lelijke” moderne schuur hoort. Met een beetje montage laat de regisseur de beelden in elkaar overlopen.

Aardappelkwaliteit
Welke soorten aardappels zijn er? Ik leg uit dat HZPC een nieuw systeem van aardappelkwaliteit heeft gemaakt. Met spannende namen van Fine, Lite, Bite en Ripe. Een professioneel panel in Engeland test partijen aardappelen en bepaald de kenmerken. Dus niet meer moeilijk doen over rasnamen maar je eigen doelgroep bepalen.

Rudolph gaat koken en maakt een aardappeltortilla. Een leuk simpel en nieuw gerecht. Ook mooi als borrelhap en tapas. Hij kiest de Bite en krijgt te horen dat het het ras Annabel is. Het koken gaat in een keer goed en met de mooie boerderij op de achtergrond wordt het een plaatje.
De cameraploeg en regisseur zijn het erover eens, als alle boeren en tuinders zo mee werken dan maken we een mooie serie.Laatste reacties

 • no-profile-image

  kustlander

  Goed initiatief Rob.
  Had de uitzendtijd er niet bij gemoeten??

  Komtie, iedere vrijdagmiddag 16.30 RTL4
  Ik ben benieuwd!!

 • no-profile-image

  kustlander

  Leuke uitzending Rob, jammer om te zien dat het is gemaakt door een commerciele omroep.
  Jouw 3 minuten zijn leuker dan het restant met Rudolph,,
  Volgende keer samen werken met Wouter Klootwijk!!
  Oh ja en een boer loopt nooit zo met een aardappelvork op zijn rug,,,

 • no-profile-image

  M

  Bij uitzending gemist naar het programma gekeken en wat een goede reclame voor de groente en fruit sector. Gebracht op een leuke en duidelijke wijze.

  @Kustlander misschien kun je zelf in contact komen met Dhr. Klootwijk. Meer positieve reclame over groente en fruit is altijd goed. Succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.