Redactie GFActueel
‘Un polleke wordt gemakkelijk meer pollekes’

John van den Broek heeft het druk. Eigenlijk het hele jaar wel: is het niet vanwege zijn teelt van groenselderij, dan is het wel vanwege zijn tweede activiteit: Broflow, hét tuinbouw- en verpakkingsbedrijf van groenten en fruit in Haarsteeg (zie ook browflow.nl).

Volle bak
“Ik lever aan handelsbedrijven die de selderij in flowpack willen hebben. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken, en heb zo’n machine aangeschaft, op hoop van zegen, dat wel.” Het inpakwerk is inmiddels flink uitgebreid met een pakket dat naast groenselderij bestaat uit een reeks van producten, waaronder bospeen, citrus en komkommer. “Onze top in het werk loopt van mei tot september, dan is het volle bak, want dan hebben we alles tegelijk.”

Secuur werken
Van den Broek oogstte de laatste selderij dit jaar in week 48, in een planting van 27 juli met het ras Victoria. “We hebben op het laatst nog relatief veel geplant, maar die planten zijn goed uit de strijd gekomen. We hebben alles kunnen snijden, de kwaliteit was goed genoeg. Er zat wel een enkel rijp blad aan als erfenis van de warmte in september, maar dat was een kwestie van secuur werken.”

Ras op proef
De percelen zijn inmiddels bewerkt met een woelpoot en daarna met een vaste tandcultivator, om de grond zo goed mogelijk open te leggen en om onkruid zo goed mogelijk te laten kiemen. Dat is vervolgens opgeruimd met Round-Up. “Vooral gras is lastig in selderij, door het ontbreken van middelen. Un enkel polleke wordt dan al gauw heel veel pollekes, ik hoop daar met deze aanpak minder last van te krijgen.”
De eerste planten staan op afleverdag 28 maart, om rond 1 april te beginnen met de vroegste teelt. Dat wordt het nieuwe ras Conga van Bejo. “Ik heb hem nog niet eerder gehad, het is op aanraden van Maurice Deben. Hij moet vroeg zijn, en meer gestrekt dan Tango. Die blijft in het voorjaar gemakkelijk te kort, vind ik. Ploegen doen we niet: eerst spitten, dan bedden rijden, en dan planten.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.